Géza
-12 °C
-4 °C

Megkezdődött a síszezon a Dunakanyarban

2007.11.17. 11:53
A Dunakanyar egyes részein már 60 centis a hó. A talaj azonban meleg, számolni kell a gyors olvadással.

Az elmúlt napok havazásának köszönhetően Dobogókőn megkezdődött a síszezon, szombaton délelőtt már több százan siklottak le a pályákon - mondta Lőricz László, a sípálya üzemltetője.

A hóviszonyok változóak, van ahol 80 centiméter a hóréteg vastagsága, másutt a 10 centit is alig éri el, de kitűnőek a lehetőségek a sportolásra - adott helyzetképet Lőrincz László. A két, egyenként ezer méter hosszú pálya benépesült szombat délelőttre, sokan a környező erdőkben a sífutásnak hódolnak. A pilisi erdőben a magasabb helyeken 40-50 centiméter a hóréteg vastagsága.

A gyors olvadással sajnos számolni kell, a talaj hőmérséklete ugyanis még magas ahhoz, hogy az olvadást meggátolja - hívta fel a figyelmet.

A közelben, a Visegrád-nagyvillámi sípálya még nem használható, az üzemeltető közlése szerint ott csupán 3 centis a hóréteg, ami kevés ahhoz, hogy sportolni lehessen rajta.

A Duna másik partján, a Börzsönyben, az alacsonyan fekvő zebegényi pálya sem üzemel hóhiány miatt, jók viszont a síelés feltételei Nagyhideghegyen, ahol a 60 centimétert is eléri a hóréteg vastagsága. Itt két felvonó működik. Odáig eljutni azonban - az üzemeltető szerint - embert próbáló feladat, a síbusz ugyanis elromlott, ezért gyalog kell a pályát megközelíteniük a téli sport híveinek.