Sára, Márió
-6 °C
2 °C

A haláltáborokra emlékeztet a Siemens márkanévterve

2002.09.05. 11:17
A haláltáborokban használt Ciklon-B gázra emlékeztető "Zyklon" márkanévvel kívánta forgalomba hozni háztartási gépeit, köztük gáztűzhelyeit is a Siemens. A zsidószervezetek felháborodását fokozza, hogy a cég a II. világháború idején "rabszolgaként alkalmazta" a haláltáborok lakóit.
"Sajnáljuk, ha márkanévtervünkkel bárkit is megsértettünk" - nyilatkozta a Bosch und Siemens háztartásieszköz-gyártó (BSH) szóvivője a BBC-nek, miután a cég zsidó szervezetek tiltakozására visszavonta tervét, és nem vezette be a "Zyklon" termékcsaládnevet. Egy héttel ezelőtt az Umbro sportszergyártó kényszerült magyarázkodásra, amiért a holokauszt idején a haláltáborokban használt Ciklon-B gázra emlékeztető néven dobta piacra sportcipőit.

"Zyklon" gáztűzhely

A BSH egy évvel ezelőtt adta be védjegykérelmét a "Zyklon" márkára az Egyesült Államok szabadalmi hivatalánál. A tervek szerint háztartási eszközök széles köre, még gáztűzhelyek is a rosszemlékű márkanevet viselték volna. A zsidó szervezeteket különösen felháborította, hogy a nevet az a Siemens cég kívánta bejegyeztetni, amelyik a második világháború idején "rabszolgaként alkalmazta" a haláltáborok lakóit - írja a BBC.

Ártatlanok

"Ez hatalmas botrány" - nyilatkozta az esettel kapcsolatban Shimon Samuels, a Simon Wiesenthal központ európai igazgatója. A Siemens a német piacon már árusít "Zyklon" márkanevű porszívókat. A cég azt állítja, hogy a névválasztás "ártatlan" volt. A cég vezetése a BBC megkeresésére közölte, hogy már megkezdte az amerikai védjegykérelem visszavonását.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!