Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A haláltáborokra emlékeztet a Siemens márkanévterve

2002.09.05. 11:17
A haláltáborokban használt Ciklon-B gázra emlékeztető "Zyklon" márkanévvel kívánta forgalomba hozni háztartási gépeit, köztük gáztűzhelyeit is a Siemens. A zsidószervezetek felháborodását fokozza, hogy a cég a II. világháború idején "rabszolgaként alkalmazta" a haláltáborok lakóit.
"Sajnáljuk, ha márkanévtervünkkel bárkit is megsértettünk" - nyilatkozta a Bosch und Siemens háztartásieszköz-gyártó (BSH) szóvivője a BBC-nek, miután a cég zsidó szervezetek tiltakozására visszavonta tervét, és nem vezette be a "Zyklon" termékcsaládnevet. Egy héttel ezelőtt az Umbro sportszergyártó kényszerült magyarázkodásra, amiért a holokauszt idején a haláltáborokban használt Ciklon-B gázra emlékeztető néven dobta piacra sportcipőit.

"Zyklon" gáztűzhely

A BSH egy évvel ezelőtt adta be védjegykérelmét a "Zyklon" márkára az Egyesült Államok szabadalmi hivatalánál. A tervek szerint háztartási eszközök széles köre, még gáztűzhelyek is a rosszemlékű márkanevet viselték volna. A zsidó szervezeteket különösen felháborította, hogy a nevet az a Siemens cég kívánta bejegyeztetni, amelyik a második világháború idején "rabszolgaként alkalmazta" a haláltáborok lakóit - írja a BBC.

Ártatlanok

"Ez hatalmas botrány" - nyilatkozta az esettel kapcsolatban Shimon Samuels, a Simon Wiesenthal központ európai igazgatója. A Siemens a német piacon már árusít "Zyklon" márkanevű porszívókat. A cég azt állítja, hogy a névválasztás "ártatlan" volt. A cég vezetése a BBC megkeresésére közölte, hogy már megkezdte az amerikai védjegykérelem visszavonását.