Gusztáv
-4 °C
1 °C

Sikkasztó ügyvédek, falazó titkárnő

2003.07.23. 11:23
Jelentős értékre elkövetett sikkasztás és magánokirat-hamisítás miatt a Heves Megyei Bíróság jogerősen 2 év 2 hónap börtönbüntetésre, valamint egymillió forint pénzbüntetésre ítélte Nagydaróczi Béla miskolci ügyvédet, két társa felfüggesztett szabadságvesztést kapott.
A büntetőtanács megállapította, hogy az ügyvéd és társai sajátjukként kezelték az ügyvédi irodájuknál letétbe helyezett több 10 millió forintot - közölte Bóka Imre. A másodfokon eljáró bíróság a közelmúltban hagyta helyben a Kazincbarcikai Városi Bíróság ítéletét.

35 millió letétbe

Eszerint az ügy másodrendű vádlottja, az ügyvédi irodában titkárnőként dolgozó Drótár Jánosné 1 év 6 hónap, három évre felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Az iroda egy másik ügyvédjét, egyben a per harmadrendű vádlottját Gadus Csaba Nándort 1 év két év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, ugyanakkor előre mentesítették a büntetett előélet hátrányos következményei alól - közölte az elnökhelyettes.

Bóka Imre elmondta, hogy az ügyvédi irodánál egy végelszámolás alatt álló nyékládházai székhelyű cég 35 millió forintot helyezett letétbe 1997-ben, a két ügyvéd azonban a pénzből befektetési jegyeket vásárolt.

20 milliós ügyvédi díj

Időközben Nagydaróczi Béla kapott megbízást a végelszámolás levezénylésére; az ügyvéd a társaság közgyűlésén hamis irattal igazolta a letétbe helyezett pénz meglétét. A bűncselekmény lehetősége a végelszámolási eljárás végén vetődött fel; ekkor már a kamatokkal együtt 40 millió forintra kellett volna gyarapodnia a letétbe helyezett pénznek.

Ugyan az elsőrendű vádlott ügyvédi díjként 20 millió forintot számolt fel, ám 20 milliónak még így is meg kellett volna maradni. Az ügyvédek azonban ezzel az összeggel sem tudtak elszámolni; a büntető eljárás során kiderült, hogy a vádlottak a törvénytelenül befektetett pénzt több részletben felvették és saját céljaikra fordították - közölte Bóka Imre.

A közelmúltban lezárult ügyet egyébként elfogultság bejelentése miatt tárgyalták első fokon Kazincbarcikán, majd másodfokon a Heves Megyei Bíróságon.