Jenő
9 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Kígyót vittek haza a boltból

2004.08.01. 16:02
Egy budapesti nyugdíjas házaspár állítása szerint kígyót vitt haza a CBA-ban vásárolt Szentkirályi ásványviz csomagjában. A világdíjas ásványvíz gyártója szerint elképzelhetetlen, hogy náluk került volna a csomagolásba a hüllő. A nagy riadalmat keltő állat nem élte túl a panelkalandot.
A XV. kerületi Nádastó parki panelházak egyikéből kapta az Index a riasztást, hogy egy idős házaspár konyhájában "kigyószerű hüllő" okozott nagy riadalmat. Mint azt a betelefonáló olvasó dióhéjban elmondta, a nyugdíjas nő és férje egy ásványvizes pakk kibontása után nem sokkal vette észre a palackok közelében tekergőző állatot, amit végül riadt tanácstalanságukban agyoncsaptak.

A hüllő vesztett

Klikk a képre!
(Vigyázat, nyugalom megzavarására alkalmas képek!)
A helyszínen már csak a hüvelykujjnyi vastag, körülbelül hatvan centiméteres állat tetemét tudtuk szemrevételezni. A neve elhallgatását kérő nyugdíjas házaspár elmondta, hogy július 25-én vásároltak a közelben lévő CBA boltban két hatos kiszerelésű Szentkirályi ásványvizet, ami közül az egyik adag szombatra el is fogyott. A konyhában tárolt, zsugorfóliával lezárt csomagot a nyolcvankét éves férj nyitotta ki, majd pár percre kiment a helyiségből. Amikor visszatért, akkor vette észre a padlón fekvő sötét "csíkot", amit először egy elhullajtott övnek vélt.

Amikor megmozdult a váratlan vendég, igazán megriadtak a háziak. Az asszony - aki amúgy is irtózik a hüllőktől - heves szívdobogásról és félelemről számolt be az Indexnek. A hüllő szemmel láthatólag az ásványvíz csomagolásába akart visszabújni - mesélte még mindig zaklatottan a szokatlan kalandot átélt pár. Az emberek közeledésére sziszegéssel, támadó testtartással reagáló kígyófélét végül a férj egy felmosóronggyal gyorsan a padlóhoz szorította, míg felesége átszólt Pusztai Évának, a közelben lakó állatbarátként ismert szomszédnak. Sajnos a nő segítő tanácsa már elkésett, mert időközben a férj egy vasrúddal agyonütötte az állatot.

Minden sikló kígyó

A Vörösvár Kft. által üzemeltetett CBA boltban némileg hitetlenkedve fogadták a hírt, hogy a náluk vásárolt ásványvizes csomagolásban kígyót vitt volna haza a vásárló. Papp Edit üzletvezető megmutatta a raktárt, ahol a zsugorfóliával körbetekert raklapokon az ásványvizes pakkokat tárolják, a betonpadlójú hátsó helyiséget épp takarították. Mint az üzletvezetőtől megtudtuk, az árut a törökbálinti CBA központtól kapják, és igen kicsi a valószínűsége, hogy a boltban, vagy szállítás közben rejtőzött volna el a csomagolásban az állat.

Megmutattuk a hüllő hullájáról készített képeket dr. Sátorhelyi Tamás állatorvosnak. A hüllőspecialista megállapította, hogy a szerencsétlenül járt állat erdei sikló volt, egy Magyarországon honos, védett kígyófaj, aminek elpusztítása természetkárosítás. Kérdésünkre a szakember elmondta, az erdei sikló hazánk egész területén, az erdős, ligetes területeken előfordul, egyáltalán nem mérgező, ellenben ha veszélyben érzi magát, akkor támadó magarartásával - élénk sziszegéssel, ágaskodással - próbálja elriasztani támadóit. Kifejlett példányai akár másfél két méter hosszúak is lehetnek, jellegzetes barna színükről, sárga hasaljukról igen könnyű őket felismerni.

Szentkirályi csomagolás

Klikk a képre!
(Vigyázat, nyugalom megzavarására alkalmas képek!)
"Elképzelhetetlen, hogy nálunk került volna a palackok közé a sikló" - nyilatkozott az Indexnek Balogh Sándor, a világdíjas Szentkirályi ásványvíz gyártója. A Vitapress Kft. ügyvezető igazgatója arról számolt be, hogy szigorú nemzetközi előírások szerint tartják be a higiénés szabályokat, a 200 millió forintos gépsoron palackozott víz gyártása és csomagolása közben minimális az esélye, hogy egy ekkora hüllő kerüljön a palackok közé. Körülbelül háromszáz állatcsapda van az üzem területén, amiket az előírásoknak megfelelően ötnaponta ellenőriznek, és minden esetben jegyzőkönyvezik az eredményt. "Százötven százalékig fel vagyunk készülve, hogy ilyen esemény ne történjen nálunk" - tette hozzá Balogh Sándor, aki úgy tudja, hogy a Bács-Kiskun megyei település (Szentkirály) környékén nem is élnek siklók.

A cégnek egyébként egy szállító céggel van szerződése, ami országszerte különböző raktárakba teríti az ásványvizet, azt nyomon követni, hogy mikor bújhatott el a hüllő a csomagban, már igen nehéz lenne - vélte az igazgató. A csomagolási eljárásról szólva még azt is megtudtuk, hogy egy raklapra 456 palack víz kerül, és a minőségellenőrök minden egyes raklapot átnéznek. Ráadásul a zsugorfóliázást minden esetben 160-170 fokon végzik, amilyen hőmérsékleten valószínűleg elpusztult volna a "betolakodó".

Megszökött gazdájától?

"Az is lehetséges, hogy nem az ásványvízzel jutott a lakásba a sikló" - vélekedett Sátorhelyi doktor, aki elmondta, hogy egy kígyó nem lapul meg moccanatlanul egy csomagban, ha azt felemelik, vagy mozgatják, hanem vélhetően elmenekül. Az állatorvos szerint inkább az lehet valószínűbb, hogy egy otthon tartott jószág szökhetett meg, és jutott valamiképp a harmadik emeleti panellakásba. A lakók szerint ez azonban kizárt, a nemrég felújított és szigetelt lakásba semmiképp nem juthatott máshogy a rémisztő állat, csak a boltban vásárolt ásványvízzel.

Elaphe longissima - erdei sikló
Erdei sikló
Nagy, hajlékony sikló, pikkelyei simák, feje testétől jól elkülönül. Szeme nagy, pupillái kerekek, farka hosszú. Többé-kevésbé egyszínű, sárgásbarna vagy olajbarna, oldalán néhány vékony fehér csík látható. Tarkóján esetenként megjelenhet világos vagy élénksárga folt fekete szegéllyel, de ez a szegély nem olyan nagy és kifejezett, mint a vízisikló esetében. E folt a fiatalokon mindig megtalálható. Hasi oldala világos színű.

Közép- és Dél-Európában, valamint Kis-Ázsia nyugati részein él, hazánkban a domb- és hegyvidékeken általánosan elterjedt. Előfordulására sűrű aljnövényzettel borított lombhullató erdőszéleken, cserjésekben, rejtekhelyekben gazdag bozótosokban számíthatunk. Ezek mellett szereti a sziklás területeket, épület romokat, kőrakásokat is. Csak április végén, május elején bújik elő téli pihenőhelyeiről. Főleg kisebb emlősökre, de madarakra, tojásaikra és egyéb gerincesekre is vadászik. Aszklépiosznak, az orvostudományok istenének jelképe volt a jogar köré csavarodó "Aesculap-kigyó", melyet az erdei siklóval azonosítanak. Alkalmazkodóképes, gyakori faj. Védett.

Forrás: cerberus.elte.hu