Félelmében adta fel magát a Simon-ügy egyik gyanúsítottja

2002.04.30. 09:21
A bíróságnak csütörtökig kell eldöntenie, hogy előzetes letartóztatásba helyezi-e G. Jánost, a Simon-ügy egyik fő gyanúsítottját. A férfi, aki nagy verekedő hírében áll és kísértetiesen hasonlít Ambrus Attilára, hétfőn önként jelentkezett az ügyészségen, de előtte még nyilatkozott a Népszabadságnak. Állítása szerint nincs köze a halállal végződő közjátékhoz; ő azért ütött, mert Simon szembeköpte.
G. Jánosról az eddigi vallomások alapján azt feltételezik, hogy április 21-én a fővárosi Café Allure bár előtt ő mérte a végzetes ütést Simon Tibor egykori focistára, a Matáv-Sopron vezetőedzőjére.

G., mielőtt feladta volna magát, nyilatkozott a Népszabadságnak. Ebben tagadta, hogy gyanús arab férfiak társaságában szórakozott volna. Rosszkor voltam rossz helyen - állítja. Az interjúban részletesen beszélt a verekedésről és bujkálásáról.

Nem evett, csak remegett

G. János, akit napok óta Simon Tibor támadójaként keresnek, a Népszabadság információi szerint két napig bujkált a budai hegyekben, majd ismerőseinél. Elmondása szerint nem evett, csak a híreket hallgatta és remegett. Vasárnap este megkereste Sándor László kecskeméti ügyvédet, hogy legyen vele, amikor feladja magát. Azt mondta, annyi mindent olvasott a lapokban a történtekről, hogy szeretné még szabad emberként elmesélni az ő "verzióját".

- Nem vagyok kidobóember. Soha nem sportoltam versenyszerűen, nem járok edzőterembe, nem is bunyóztam - nyilatkozta G. a napilapnak, amely megjegyzi: a férfi a beszélgetés közben nem tudja visszatartani könnyeit. Én csak rosszkor voltam rossz helyen - folytatja.

Nem tartja törzshelyének a Cafe Allure-t, állítása szerint csupán háromszor-négyszer járt ott. Ismerte O. Rolandot, akit még kedden H. Jánossal, a bárban engedély nélkül munkát vállaló rendőr törzsőrmesterrel együtt tartóztatott le a bíróság Simon Tibor halálos bántalmazásáért - derül ki a nyilatkozatból.

'Az arcomba köpött'

Aznap kevéssel két óra előtt érkeztem, egy üveg pezsgőt rendeltem, és nézelődtem. Előtte egy másik szórakozóhelyen ittam, talán egy félüvegnyi pezsgőt. Egyszer csak ott állt mellettem Simon, és lefejelt egy göndör hajú, alacsony arab férfit. Nem láttam az előzményeket, őszintén szólva addig fel sem tűnt nekem, hogy ő is a bárban szórakozik. Lefejelte az arabot, aztán rám nézett. Lehet, hogy azt hitte, számon akarom kérni, hogy mit csinált, vagy hogy én is a fickókkal vagyok, nem tudom. Végigmért, aztán egyszerűen az arcomba köpött. Azonnal ütöttem - állítja G. a Népszabadságnak.

Simon az ütéstől a földre került. A következő pillanatban fekete ruhás biztonsági őrök lepték el a termet.

Lányt is vertek viperával

Vipera volt a kezükben, és használták is - mondta, majd azokat a zúzódásokat is megmutatta, amelyeket a vasrudak okoztak a kezén és a lábán. A szórakozóhelyen rendszeresen használnak viperát a rendteremtésre. Egyszer láttam, hogy egy lányt is elvertek vele - állította.

G. a földre vetette és összehúzta magát. Egyszer csak abbahagyták a verést. G. nyilatkozata szerint látta hogy Simon kirohan a bárból, mögötte a portások, akik addig őt verték, meg az arabok, akikkel előzőleg összetűzésbe keveredett. G. felugrott és utánuk eredt. Állítása szerint azt még látta, hogy a bejáratnál a portások meg még néhányan elkapták. Ott Simon kétszer is a földre került, de mindig felállt és tovább futott.

Arra a kérdésre, hogy ő miért rohant Simon és üldözői után, G. János csak annyit mondott: - Mert az arcomba köpött, és egy jókora verést is kaptam miatta. Az alkohol is dolgozott bennem, azt hiszem - tette hozzá.

Leütötte Simont

Simon már a Mammut sarkánál járt, amikor G. és állítása szerint még legalább négyen utolérték. Nem tudja, hogy addig kik bántalmazták, mennyi ütést kapott, és milyen eszközzel. Amikor odaért, Simon állt, és feléjem fordult, ő pedig - állítása szerint - egyszer ököllel megütötte, amitől elesett. Aztán még belerúgott, de nem a fejébe, csak a fenekébe.

G. János határozottan állítja, hogy nem ismerte azokat az arab vendégeket, akikkel Simon összeszólalkozott. Cáfolja azt is, hogy valamiféle maffialeszámolás végrehajtójaként vett volna részt a Simon halálát okozó verekedésben.

Fél

- Féltem, és ma is nagyon félek - nyilatkozta a napilapnak arra a kérdésre, miért szánta el magát, hogy önként jelentkezik az ügyészségen. - Megírták az újságok, hogy vérdíjat tűztek ki a fejemre, különböző csoportok vadásznak rám. Keres a rendőrség is. Nem menekülhetek egy életen át. Tulajdonképpen azt sem tudom, hogy az enyém volt-e a végzetes ütés, ezt majd a vizsgálat nyilván tisztázza. Én nem akartam, hogy ez legyen a vége - mondja.

Sándor László ügyvéd a Népszabadságnak elmondta: védence cipőjét nem mosták ki, a ruhái is rendelkezésre állnak az esetleges szakértői vizsgálathoz.

  • Tippek
  • Bankszámla