Ágnes
-5 °C
2 °C

Találgatások és ellentmondások a tótújfalui gyilkosság körül

2002.09.13. 13:39
Még nem érkezett meg a szakértői vélemény arról, hogy milyen ujjlenyomatok találhatók azon a pisztolyon, amellyel Tótújfalun fejbe lőttek egy férfit; az ügyről hétfőn várható részletesebb rendőrségi tájékoztatás. Sajtóértesülések szerint immár gyanúsított Simek Kitti édesanyja is. A lány barátja viszont a nyomozás jelenlegi állása szerint nem hozható összefüggésbe a gyilkossággal.
Gelencsér László, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője pénteken az MTI érdeklődésére elmondta, hogy az ujjlenyomatokról csak találgatások jelentek meg a sajtóban.

Arra kérdésre, valóban meggyanúsították a 14 éves Simek Kitti anyját azzal, hogy bűnsegédként vett részt a férfi meggyilkolásában, a szóvivő nem kívánt érdemben válaszolni. A Blikk úgy tudja, hogy a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság emberöléssel gyanúsította meg a lány édesanyját is. A család egyik ismerőse ugyanis azt mondta a rendőrségen tett tanúvallomásában, hogy anya és lánya arról tanakodnak, melyikük húzza meg a ravaszt. Ezt a gyilkosság után mondták el neki.

- Hétfőn szeretnénk közleményben részletes tájékoztatást adni a nyomozásról - mondta el Gelencsér László, hozzátéve, hogy addigra várhatóan elkészül a szakértői vélemény az ujjlenyomatokról, továbbá befejezhetnek bizonyos nyomozati cselekményeket.

Találgatások és ellentmondások

A Népszabadság viszont úgy értesült, hogy a megye által kért szakvélemények már elkészültek. Ezek alapján a fegyveren nem találtak értékelhető ujjlenyomatokat. Ez a közlés egybecseng azokkal a korábban nyilvánosságra hozott információkkal, amelyek szerint a kislány vasárnapról hétfőre virradó éjszaka lőtte le nevelőapját, majd összeült a családi tanács, hogy megvitassák a teendőket, s csak jóval később, a kora délutáni órákban jelentkeztek a rendőrségen.

Tótújfalun a 14 éves lány augusztus 31-én fejbe lőtte nevelőapját. Az eljárás során a rendőrök megállapították, hogy a lány nevelőapja engedély nélkül tartott pisztolyával hajnali 3 óra körül, az ágyban fekvő és alvó sértett fejére egy lövést adott le közvetlen közelről. Ezt követően a halott férfit a gyanúsított és annak édesanyja egy használaton kívüli szobába húzta át.

Két férfi érintettségét is vizsgálják

A rendőrség korábbi közlése szerint a bűncselekmény elkövetésével gyanúsított lány részletes beismerő vallomást tett. A rendőrség azt is vizsgálja, hogy összefüggésbe hozható-e a tótújfalui gyilkosság két, a barcsi rendőrök által a hét végén eljárás alá vont férfival. Az egyik tótújfalui lakos, a másik pedig egy szomszédos településen él.

Mindkettőjüket lőfegyverrel és lőszerrel való visszaéléssel gyanúsítják, a tótújfalui férfi a meggyilkolt nevelőapának az ismerőse volt.

Újra kihallgatták Kittit

A rendőrség csütörtökön az édesanyja jelenlétében ismételten kihallgatta Kittit - tudta meg a Népszabadság. A rendőrök szándéka szerint az újbóli kihallgatáson azokat az ellentmondásokat tisztázták volna, amelyek az utóbbi időben támadtak az érintettek és az ügyben mind aktívabban véleményt nyilvánító falubeliek elbeszélései között.

Rendőrségi források ugyanakkor egyértelműen kizárták, hogy Kitti lőfegyverrel, illetve fegyveralkatrésszel való visszaéléssel gyanúsított és emiatt a hét elején rövid időre őrizetbe vett barátja - akinek a kezén lőpornyomot találtak - összefüggésbe hozható lenne a bűncselekménnyel.

Egy nevének elhallgatását kérő rendőrségi tisztviselő a Népszabadságnak úgy nyilatkozott, hogy a kezdetben egyértelműnek tűnő ügy szálait a sajtótalálgatások és a falubeliek fantáziadús elbeszélései igencsak összekuszálták. A rendőrség ennek ellenére az eljárás befejezéséig nem kíván érdemben nyilatkozni az ügyről. Sem megerősíteni, sem cáfolni nem hajlandók semmit.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!