Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Borzasztóan ideges volt, azért ütötte-rúgta Simont

2004.02.06. 11:51
Halált okozó súlyos testi sértés miatt állt pénteken a Fővárosi Bíróság elé az a négy vádlott, akik alaposan gyanúsíthatók azzal, hogy 2002. április 21-én hajnalban agyonverték a Ferencváros egykori válogatott labdarúgóját.
Az ügyészség szerint a vádlottak 2002. április 21-én a II. kerület Lövőház utcában lévő Café Allure nevű szórakozóhelyen összeszólalkoztak Simon Tiborral, majd az utcán súlyosan bántalmazták. Ütésekkel, rúgásokkal olyan koponyasérüléseket okoztak, amelyek két nappal később Simon halálát okozták. Az áldozat harminchét éves volt.

Többször is a földre került

Az ügyész vádirat ismertetése közben kitért arra, hogy a másod-, harmad-, és negyedrendű vádlottak biztonsági őrként szolgálatban voltak aznap éjjel a klubban, ahol az elsőrendű vádlott szórakozott. A vádiratban foglaltak szerint Simon Tibor többször is konfliktusba keveredett, melynek végén G. János, az elsőrendű vádlott egyszer ököllel arcon ütötte. Az ütéstől Simon Tibor a földre került, majd felkelt és kimenekült a klubból, miközben többen követték.

Az ügyészség úgy tudja, hogy az utcán - körülbelül harminc méterre a bejárattól - a másodrendű vádlott elgáncsolta a volt futballistát, majd többen rugdosni és ütlegelni kezdték a földön fekvő védtelen sértettet. Simon Tibor ekkor még fel tudott kelni, és bocsánatot kért bántalmazóitól, de az ekkor odaérkező elsőrendű vádlott fejen ütötte, majd az ismét földre került áldozatba bele is rúgott.

Az orvosszakértői véleményekből kitűnik, hogy Simon Tibort több súlyos fejsérülést - többek közt homlokcsont repedést, agyalapi zúzódást - szenvedett, melyek mélyreható agyroncsolást eredményezve vezettek a sértett április 23-án este fél tizenegykor beálló halálához. Az ügyészség úgy véli, hogy a halál közvetlen oka két nagy erejű, fejre mért ütés, illetve a földre zuhanásból adódó fejsérülés volt.

Ideges lett a köpéstől

A bíróság pénteken meghallgatta az elsőrendű vádlottat is, aki a bírói kérdésre bűnösnek ismerte el magát, de Simon Tibor haláláért már nem vállalja a felelősséget. A vallomást tevő G. János elmondta, hogy aznap szórakozni ment az Allure-ba, ahol szemtanúja volt a sértett mulatozásának, így látta azt is, hogy Simon szóváltásba került egy vörös inges, feltehetőelg arab vagy török férfival, akit végül lefejelt a volt sportoló. A jelenetet végignéző G. János szerint ezután Simon belékötött - feltehetőleg azért mert látta az incidenst -, majd leköpte. A vádlott ettől "borzasztóan ideges" lett és jobb ököllel megütötte Simont, aki az ütés erejétől a földre zuhant. Dulakodás alakult a biztonsági őrök részvételével, aminek végén a Simon kiszakadt a szórakozóhelyről.

Korábban tett vallomásaival többször is ellentmondásba keveredő vádlott az utcán történtekről a következőképp számolt be: a klubbéli események után némileg lenyugodva haza akart indulni, de a negyedrendű vádlott a fülébe kiáltott valamit - hogy pontosan mit, arra már nem emlékszik - amitől ismét harag öntötte el. Ekkor ő is odaszaladt a Simont körülvevő társasághoz - akik elmondása szerint ütötték és rugdosták a sértettet - és ezúttal bal kézzel ütötte fejbe az egykori Fradi játékost. Simon az ütéstől eldőlt, a vádlott ekkor deréktájon belérúgott, majd otthagyta a földön fekvő embert.

Arra a kérdésre, hogy miért várt nyolc napot a rendőrségen való jelentkezéssel, nem tudott érdemben válaszolni az elsőrendű vádlott, mint ahogy arra sem adott magyarázatot, miképp került Simon Tibor vére az ő ruházatára.

Rendőr a vádlottak padján

Az ügyészség szerint többek között tanúvallomások és videófelvételek bizonyítják a vádlottak bűnösségét. Magyar György ügyvéd, aki a Készenléti Rendőrségnek az ügyben megvádolt egykori rendőrét védi, az MTI-nek elmondta: ügyfele bűnössége az eljárás során feltehetően nem bizonyítható. A bíróság pedig csak a kétséget kizáró bizonyítékok alapján ítélhet. Az ügyvéd szerint a vádlott őrző-védő feladatait teljesítette, amikor a szórakozóhely biztonsági embereként kituszkolta Simon Tibort és a vele összetűzésbe keveredett személyeket a helyiségből, az utcán pedig egyáltalán nem került fizikai érintkezésbe a sértettel.

A Fővárosi Főügyészség társtettesként elkövetett halált okozó testi sértésként minősítette a történteket. Halált okozó testi sértés, amikor a szándékos bántalmazás halálos eredményét tekintve csak gondatlanság állapítható meg. Simon Tibor hozzátartozójának jogi képviselője a napokban a Népszavában úgy fogalmazott: a vádbeli "minősítés álláspontom szerint valótlan". Az ügyvéd kifogásolta, hogy nem emberöléssel, hanem a jóval enyhében minősülő halált okozó testi sértéssel vádolja a főügyészség az elkövetőket. A Népszava hasábjain a fővárosi főügyésszel összefüggésben arról nyilatkozott a sértetti képviselő: "Egyes feltevések szerint a rendőr elkövető felelősségéről akarta elterelni a figyelmet."

Magyar György védence a bántalmazás idején a Készenléti Rendőrség törzsőrmestere volt és eközben dolgozott biztonsági őrként a szórakozóhelyen. A Készenléti Rendőrség etikai bizottsága az eset után néhány nappal lefolytatott eljárása nyomán a rendőr szolgálati viszonyát megszüntették, mert arra méltatlanná vált. Ennek kapcsán munkaügyi pert indított a testülettől eltávolított rendőr.

15%
3990 Ft
3392 Ft
15%
3200 Ft
2720 Ft