Simon maffiavezérrel kötekedett?

2002.04.26. 12:32
Elképzelhető, hogy az orosz maffia végzett Simon Tiborral. Szerdán egy kommandócsoport elfogott egy férfit, aki a magyarországi orosz maffia egyik vezetője. Egyes információk szerint Simon Tibor a Café Allureben a magyarországi orosz maffia második emberével került összetűzésbe. Közben a készenléti rendőrség cáfolta a hírt, hogy parancsnoka nyugdíjba készülne.
Nem tervezi lemondását és nyugdíjba sem készül Zimán Ferenc dandártábornok, a Készenléti Rendőrség parancsnoka - közölte a szervezet sajtóreferense az MTI érdeklődésére pénteken. Préházi Ildikó a Westel+Press péntek délutáni hírére reagált, amely szerint a "Simon-gyilkosság miatt állítólag nyugdíjba készül" a parancsnok.

A sajtóreferens hangsúlyozta: a Készenléti Rendőrség mindent megtesz azért, hogy ne a Simon-ügy alapján ítéljék meg az ott dolgozó mintegy 2000 ember munkáját. Mint mondta, a Készenléti Rendőrségnél mindenkit megdöbbentett, hogy egy munkatársuk kapcsolatba hozható ezzel az üggyel.

- A rendőr hibát követett el, mert illegálisan dolgozott a szórakozóhelyen, de előre nem ítélkezhetünk, hiszen még nem tudjuk pontosan, hogy mi történt - mondta a sajtóreferens. Préházi Ildikó megjegyezte, hogy a Készenléti Rendőrség három éve folyamatosan ellenőrzi az éjszaki szórakozóhelyeket, hogy kiszűrjék esetleg illegálisan dolgozó munkatársaikat.

A bíróság 30 napra előzetes letartóztatásba helyezte a készenléti rendőrség egy munkatársát, aki az ügy jelenlegi állása szerint nem akadályozta meg, hogy Simon Tibort, a népszerű sportembert egy budai szórakozóhely előtt agyonverjék.

Összefüggés lehet a két ügy között?

A Népszabadság értesülése szerint szerda este a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal őrizetbe vette E. József vállalkozót, akit rendőrségi körökben a budapesti éjszakai élet befolyásos alakjaként tartottak számon, és bizonyos szempontból őt tekintették az egyik legerősebb - bár az elmúlt években meggyengülni látszó - orosz ajkú bűnszervezet magyar "alvezérének".

Az ügyészségi nyomozó hivatal sajtószolgálata ugyanakkor az Index megkeresésére nem adott választ arra: akad-e összefüggés a Simon-ügy és a letartóztatás között. A sajtószolgálat ugyanis elérhetetlen. Az elmúlt napokban híre ment: Simon Tibor a Café Allureben a magyarországi orosz maffia második emberével került összetűzésbe.

Kommandósok fogták el a maffiavezért

A Népszabadság úgy tudja, E. Józsefet az ORFK terrorelhárító szolgálatának egyik kommandósegysége fogta el III. kerületi lakásában. Őrizetbe vételekor állítólag megtiltották neki és feleségének, hogy bárkit is felhívjanak telefonon. Azt, hogy a hatóságok pontosan mivel is gyanusítják, lapzártánkkor, azaz közel huszonnégy órával elfogása után, ügyvédei nem tudták. Az ügyészség állítólag ma közöl részleteket az ügyről.

A lap szerint E. elfogása egy szövevényes maffia-bűncselekmény egyik állomása, és a vállalkozót zsarolással és más erőszakos, illetve vagyon elleni bűncselekmény elkövetésével gyanúsítják, amelyeket feltehetőleg felbujtóként követett el.

Ügyében azért az ügyészségi nyomozóhivatal jár el, mert a gyanúsítottak között állítólag rendőrök is vannak, akik azt vallották, hogy tőle kaptak megbízást különböző jogsértésekre. Hivatalos ügyészségi források nem kívánták kommentálni a Népszabadság értesüléseit, de nem is cáfolták azokat.