Áltanúk a Simon-ügyben?

2002.04.29. 11:27
Nagy erőkkel, ám egyelőre hiába keresi több rendőri szervezet is G. Jánost, aki több tanúvallomás szerint a végzetes csapást mérte Simon Tiborra a Cafe Allure bár előtt a járdán - értesült az Index. G. Jánost egyelőre garázdaság és más erőszakos bűncselekmények miatt keresik. Az elmúlt napok tanúkihallgatásai és szembesítései után annyi bizonyos, hogy ott volt az utcán, ahol agyonverték Simon Tibort.
A Népszabadság információi szerint többen állítják, hogy G. két arab férfi társaságában szórakozott az Allure-ben, amikor társaságával Simon megérkezett. Miután Simon szóváltásba keveredett az egyik arab férfival, és megkísérelte lefejelni őt, G. János azonnal nekiesett és már a bárban megrendítő erejű ütést mért Simonra. Később többekkel együtt G. is követte a menekülő futballedzőt az utcára, ahol a végzetes ütés érte.

Arról ellentmondóak a hírek, hogy az utcán pontosan mi történt. Egyes források szerint a bárban engedély nélkül biztonsági őrként dolgozórendőr, H. János törzsőrmester gáncsolta el Simont, majd előbb O. Roland, a rendőrrel együtt letartóztatott kidobó ember - ellene korábban önbíráskodásért és más bűncselekményekért már állítólag folyt büntetőeljárás -, valamint G. János ütlegelték és rugdosták.

Megjelentek az áltanúk?

Egyes értesülések szerint G. János annak a férfinak az "alkalmazottja", aki összetűzésbe keveredett Simonnal, és a történtek után főnöke BMW-jével hajtott el a tetthelyről. Felbukkantak azonban az elmúlt napokban olyan áltanúk is, akik szerint nem is G., hanem egy másik férfi mérte a halálos csapást Simonra. Rendőrségi szakértők szerint várható volt, hogy az ügyben érintett csoport, előbb-utóbb előáll néhány "megbízható" mentő tanúval, akik vallomásaikkal megkísérlik tisztázni a gyanúsítás alól a valódi vétkeseket, vagy legalábbis összekuszálni az ügy szálait. Ügyészségi nyomozók nem zárják ki, hogy néhányan G. Jánosra is azért tettek terhelő vallomást - arab kapcsolatot emlegetve -, hogy a valódi tetteseket mentsék - írja a Népszabadság.

Most kezdődik a törzsőrmester etikai tárgyalása

Az Index kérdésére Magyar György elmondta, nem védence a rendőr törzsőrmester gáncsolta el Simont. Ellene az róható fel, hogy nem akadályozta meg, hogy agyonverjék Simont. Ezt igazolja az is, hogy amikor a törzsőrmester meghallotta másnap milyen súlyos állapotban került kórházba Simon, rögtön bement a Teve utcába és felettesének jelentette, hogy a szabályokat megszegve dolgozott a bárban, látta mi történt, és nem akadályozta meg. A törzsőrmester etikai tárgyalása egyébként délben kezdődik a rendőrségen.

"Talán jobb is ha előzetesben van még egy darabig"

Magyar György véleménye szerint egyébként nem is baj, hogy védence előzetesben van amíg szerepe tisztázódik, így nem rá csap le a Fradi szurkolók népharagja. Mint mondta, a látszat ellenére ő is abban érdekelt, hogy mielőbb elfogja a rendőrség és az ügyészség az igazi tetteseket és ezek után napokon belül tisztázódik: védencének csak annyi róható fel, hogy engedély nélkül vállalt munkát a bárban, majd amikor elszabadultak az indulatok, nem fedte fel rendőri mivoltát, nem akadályozta meg az események elfajulását.