Benedek
-4 °C
5 °C

Simon Tibor édesapja feljelentette a főügyészt

2003.07.21. 22:03
Feljelentést tett a Fővárosi Főügyészség vezetője ellen hivatali visszaélés, valamint bűnpártolás miatt a tavaly áprilisban brutálisan összevert, majd néhány nap múlva a sebesüléseibe belehalt Simon Tibor labdarúgóedző édesapja és ügyvédje; a főügyész az ellene megfogalmazott vádakat határozottan visszautasítja. Ezt ő maga közölte az MTI-vel hétfőn.
"Egy megfelelő, nagyon részletes, az összes bizonyítékot feltáró nyomozás után, a megállapított adatok alapján dolgoztuk ki a tényállást, és minősítettük a bűncselekményt halált okozó testi sértésnek" - mondta Sódor István fővárosi főügyész az MTI-nek. Hozzátette: a bíróságnak az eljárás folyamán lehetősége van a felmerülő újabb bizonyítékok alapján a cselekményt átminősíteni, ám azt a tárgyaló ügyész is módosíthatja.

"Azt, hogy az ügyészség akár ebben az esetben, akár más esetben, összejátszana a vádlottal, saját személyemben és a szervezet nevében határozottan visszautasítom" - jelentette ki a fővárosi főügyész.

"Összejátszik az elkövetőkkel"

Kiss István ügyvéd az elhunyt futballista édesapja képviseletében hétfőn feljelentést tett Sódor István ellen, mert szerintük a főügyész által beadott vádirat, amely halált okozó testi sértés bűntettével vádolja az elkövetőket, valótlan minősítés. Azzal érvelnek, hogy a főügyész nem emberöléssel vádolta meg a négy elkövetőt, hanem az enyhébb büntetéssel fenyegető halált okozó testi sértéssel, így összejátszik az elkövetőkkel.

"A cselekmény jogerős elbírálása a bíróság dolga, de eddig még nem értesültem a feljelentésről" - mondta Sódor István az MTI-nek.

Simon Tibort tavaly április 21-én bántalmazták Budapesten, a II. kerületi Lövőház utcában egy bár előtt. A futballedző két nappal később belehalt sérüléseibe.

Fővárosi Főügyészség a Simon Tibor bántalmazásában részt vett négy gyanúsított ellen októberben társtettesként elkövetett halált okozó testi sértés miatt emelt vádat. A vád szerint a négy gyanúsított kevesebb mint egy percen belül bántalmazta Simon Tibort, ezért minősülnek társtettesnek.

A vádat megalapozó orvosszakértői vélemény szerint Simon Tibor fejét legfeljebb két olyan súlyos ütés érte, amely halálát okozhatta.

Az ügyészség a vádemeléskor indítványozta azt is: a bíróság a jogerős ítéletig tartsa fenn G. János előzetes letartóztatását, mert ő mérte az utolsó ütést a Matáv-Sopron labdarúgócsapatának akkori vezetőedzőjére.