Ágnes
-1 °C
2 °C

Tizenkét év börtön Simon gyilkosának

2004.06.16. 11:17
Bűnösnek találta Simon Tibor megölésében az ügy négy vádlottját a bíróság szerdán. Az eljáró testület helyt adott az ügyészség indítványának, és emberölés miatt ítélte börtönbüntetésre az egykori válogatott focista támadóit. Az elsőrendű vádlottat tizenkét évre, a negyedrendűt nyolc évre ítélték. A döntés nem jogerős.
Mind a négy vádlottat bűnösnek mondták ki a Simon Tibor emberölési ügyében szerdán. A bíróság helyt adott az ügyészség indítványának, és társtettesként elkövetett emberölés miatt szabta ki ítéleteit.

Az elsőrendű vádlott G. Jánost tizenkét év börtönre, mellékbüntetésként tíz év közügyektől eltiltásra, a másod- és harmadrendű vádlott O. Rolandot és H. Jánost tíz-tíz év börtönre és tíz év közügyektől eltiltásra, a negyedrendű vádlott H. Attilát pedig nyolc év börtönre ítélte a bíróság. A perben felmerült több mint kétmillió forint bűnügyi költséget is a vádlottaknak kell megtéríteni. Az ítélet nem jogerős, az esetet legfeljebb súlyos testi sértésnek tartó védelem téves jogi minősítés miatt a büntetés enyhítését kérve fellebbezett. Az emberölést 5-től 15 évig terjedő szabadságvesztéssel lehet szankcionálni a büntetőtörvénykönyv szerint.

A tárgyaláson a népes hallgatóság soraiban nem kis feltűnést keltve megjelent a nemrégiben szabadult Tasnádi Péter is. Az Index helyszínen tartózkodó tudósítója szerette volna megtudni, milyen minőségben van jelen a korábban maffiakapcsolatokkal is vádolt vállalkozó, aki a kérdésre azonban szűkszavúan csak annyit felelt: "semmilyenben".

Brutálisan megverték

Az ítélethirdetés
A bíróság az eljárás végén bizonyítottnak találta, hogy a vádlottak Simon Tibort - aki a Ferencváros válogatott labdarúgója, majd a Sopron szakvezetője volt - 2002. április 21-én éjjel a fővárosi Cafe Allure nevű szórakozóhely előtt az utcán olyan súlyosan bántalmazták, ütötték, rúgták, hogy két nappal később belehalt sérüléseibe. A verekedést megelőzően Simon pezsgőt locsolt szét és az asztalon táncolt a szórakozóhelyen, ahol összetűzésbe került későbbi támadóival. Simon még a szórakozóhelyen bocsánatot kért az általa megbántottaktól. Miután távozott a helyszínről, a későbbi vádlottak utána mentek, és az utcán megtámadták. A másodrendű vádlott elgáncsolta, és többször teljes erőből belerúgott a földre került Simon Tiborba. A nem sokkal ezután odaérkező harmad- és negyedrendű vádlottak szintén bántalmazták a sértettet. Ekkor még Simon fel tudott kelni a földről, de az elsőrendű vádlott úgy megütötte, hogy hanyatt esett és feje az útpadkához csapódott. Ezután G. János a már mozdulatlan testbe még egyszer belerúgott. A vádlottak közül G. János és O. Roland ruházatán találtak Simon Tibortól származó vérnyomokat.

A bíró az ítélet rövid indoklásában elmondta, hogy a vádlottak több ponton is ellentmondó vallomásokat tettek, és többször is módosították korábban tett nyilatkozataikat. A történtek többé-kevésbé pontos rekonstruálásában így sokat segítettek a biztonsági kamerák által rögzített képek, a különféle szakértői vélemények, illetve a brutális bántalmazás szemtanúi, akik közül többen pontosan és egybehangzóan el tudták mondani, hogy hányan, és hogyan verték agyon a Ferencváros volt játékosát.

A súlyosbító körülmények ismertetésekor a bíró külön kiemelte, hogy a harmadrendű vádlott H. János a készenléti rendőrség tagjaként tehetett volna az események elfajulása ellen - csupán szolgálatba kellett volna helyeznie magát, amit azonban nem tett meg, nehogy fény derüljön az éjszakában vállalt másodállására.

Súlyosbított minősítés

Képek Simon Tibor temetéséről
A vádirat benyújtásakor az ügyészség még halált okozó testi sértésként minősítette a négy fiatalember cselekményét, ám Szebeni László, a Fővárosi Bíróság első fokon eljáró büntetőtanácsának elnöke ez év februárjában az első tárgyaláson jelezte, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján más minősítés, az emberölés is szóba jöhet. Az egykori válogatott futbalista négy támadójának számolnia kellett volna a fejre mért ütések következményeivel - mondta el hétfői vádbeszédében az ügyész. A verés után a vádlottak ráadásul segítségnyújtás nélkül távoztak a helyszínről. Épp ezért emberölés megállapítását kérte a bíróságtól.

Azzal kapcsolatban, hogy Simon Tibor viselkedésével közrejátszott a vádlotti magatartás kialakulásában, az ügyész úgy vélekedett: nem lehet tudni, mi volt a történtek kiváltó oka, csak az bizonyos, hogy értelmetlenül, átgondolatlanul, szinte ösztönösen cselekedtek a vádlottak. Az ügyész úgy vélekedett, hogy Simon Tibor nem hágta át a normákat, amikor bántalmazása előtt nem sokkal pezsgőt locsolt szét a szórakozóhelyen és felmászott a pultra, annál is inkább, mert felszólításra azonnal abbahagyta.

Tagadták a gyilkosságot

Az eljárás során G. János elsőrendű vádlott annyit beismert, hogy bántalmazta Simont, de tagadta, hogy a halálos eredményért is felelősség terhelné. Három vádlott társa, akik a szórakozóhely biztonsági őrei voltak, a büntetőperben tagadták bűnösségüket.

Képek Simon Tibor temetéséről
A hétfői tárgyaláson védőbeszédében a három vádlott ügyvédje elsődlegesen bizonyítottság hiányában kért felmentést. Álláspontjuk szerint a társtettesség nem állapítható meg. Azzal érveltek, hogy nem tisztázott mi is történt, az ügy nincs felderítve. A védők kifogásolták, hogy a bíróság elutasította bizonyítási indítványaikat, például az újabb szemtanúk meghallgatására vonatkozót. Az egyik ügyvéd megjegyezte: több üldözője volt Simon Tibornak, mint ahányan végül a vádlottak padjára kerültek. A végső ütéshez viszont csak egyetlen embernek van köze.

A harmadrendű vádlott a támadáskor rendőr volt, és másodállásban a Cafe Allure biztonsági őre, akit a történtek után eltávolították a rendőrségtől. Ügyvédje perbeszédében megjegyezte: védence rendőrként lehet, hogy nem tett meg mindent Simon Tibor megmentése érdekében, de ez büntetőjogilag nem értékelhető, csupán morális vétségként róható fel H. Jánosnak.

Másodfokon folytatódik

Az ügyész mind a négy vádlott vonatkozásában tudomásul vette a Fővárosi Bíróság szerdán hozott ítéletét. A társtettesként elkövetett emberölésben bűnösnek talált vádlottak és jogi képviselőik azonban fellebbezést nyújtanak be, elsősorban tényállás téves megállapítása és téves jogi minősítés miatt a büntetés kiszabása ellen, másodsorban a kiszabott büntetés enyhítéséért. A büntetőper így a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik tovább, a bíró határozata alapján a Simon Tibor megölésével vádolt négy férfi a másodfokú ítélet meghozataláig előzetes letartóztatásban marad.