Figyelmeztető lövések a Lövőház utcában

2002.04.24. 22:30
Öt figyelmeztető lövést engedett egy rendőr a levegőbe a Széna téren, mivel kollégáját fenyegette a Lövőház utcában összegyűlt több száz fős feldühödött tömeg. A Simon Tibor emlékének ajánlott délutáni Ferencváros-Győr meccs után a Café Allure előtt kezdtek gyülekezni a szurkolók, ott, ahol vasárnap brutálisan megverték a Sopron vezetőedzőjét. Csak este tíz óra után kezdett oszlani a tömeg, melynek megfékezésére több tucat rohamrendőrt vezényeltek a Széna térre. Egy rendőr könnyebb sérüléseket szenvedett, amikor a tömeg elsodorta.
Gyertyák és mécsesek a Lövőház utcában
Több száz fős feldühödött tömeg gyűlt össze szerda kora este a Lövőház utcai Café Allure szórakozóhely mellett, ahol Simon Tibort brutálisan megverték vasárnap este. A Sopron labdarúgócsapatának vezetőedzője kedden késő este halt bele súlyos sérüléseibe.

A BRFK sajtóügyeletese szerint a megmozdulást előzetesen nem jelentették be a rendőrségnek. Helyszíni tudósítónk szerint eleinte mindössze néhány rendőr volt a helyszínen, akik a Széna tér zavartalan forgalmát igyekeztek biztosítani. A több száz fős feldühödött tömeg Simon Tibor nevét skandálta, majd azt, "gyilkosok, gyilkosok" illetve "hol a gyilkos?".

Készenléti rendőrök a Széna téri villamosmegállónál
A rendőröket a feldühödött szurkolók előbb a Margit körúti villamosmegállóig, majd a körút túlsó oldalára szorították. Az egyik rendőr pisztolya tárát a levegőbe ürítve öt figyelmeztető lövést adott le, melyre válaszul sörösüvegek zápora árasztotta el őket. A HavariaPress szerint egy rendőr könnyebb, zúzódásos sérüléseket szenvedett, őt kórházba szállították. A Széna téren és a Margit körúton teljesen megszűnt a forgalom, a tömegközlekedés is leállt.

A tömegtől száz méterre több tucat kutyás rohamrendőr nézett farkasszemet a feldühödött szurkolókkal. Komolyabb atrocitásra nem került sor, a vezérszurkolók is segítettek lecsillapítani a tömeget. A feszült helyzet csak este tíz órára enyhült, ekkor kezdtek szétszállingózni az emberek.