Szilárda
0 °C
6 °C

Tagadják az emberölést Simon Tibor megverői

2005.06.28. 13:28
A Fővárosi Bíróságon kedden megkezdődött Simon Tibor, egykori ferencvárosi válogatott futballista megverésével vádolt férfiak büntetőpere. Az elsőfokú bíróság 2004. júniusi ítéletét a Fővárosi Ítélőtábla 2005 februárjában hatályon kívül helyezte, most új bírói tanács tárgyalja az ügyet.

Tagadja az emberölést a Simon Tibor halálával vádolt négy férfi. A Fővárosi Bíróságon kedden kezdődött új elsőfokú eljárásban, a vádlottak nem tettek vallomást. Galambos János, elsőrendű vádlott a bíró kérdésére annyit mondott: testi sértésben bűnös, de embert nem ölt. A többi vádlott tagadta, hogy bármilyen bűncselekményt elkövetett volna.

Az elsőfokú bíróság tavaly júniusi ítéletében társtettesként elkövetett emberölés miatt Galambos Jánost tizenkettő, a Café Allure három biztonsági őre közül Ország Rolandot és Hegyesi Jánost tíz-tíz, Hajnal Attilát pedig nyolc éves börtönbüntetéssel sújtotta, nem jogerősen. Az egyik biztonsági őr a verés idején a készenléti rendőrség tagja volt.

A Fővárosi Ítélőtábla idén februárban megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet és új eljárást rendelt el. Az ítélőtábla szerint az elsőfokú ítélet megalapozatlan, pontatlan, a rendelkezésre álló iratokkal ellentétes, tényállása részben hiányos, helytelen következtetéseket tartalmaz, és az indoklási kötelezettségnek sem tesz eleget.

Terepasztalt javasol az ügyvéd

Az ítélőtábla iránymutatásként megszabta, hogy az új elsőfokú eljárásban az eltérő vallomást tevő tanúkat szembesíteni kell, egyes vádlottak cselekményét, illetve annak eredményét elkülönítve kell vizsgálni, továbbá kerülni kell az általánosításokat.

A több mint három évvel ezelőtti halálos verés részleteinek pontos rekonstruálása érdekében felmerült, hogy helyszíni bizonyítási kísérleteket végezzenek el. Magyar György ügyvéd az egyik vádlott védője még azt is javasolta, hogy készítsenek terepasztalt, ahol a szövevényes ügy szereplői megmutathatják, hogy ki mikor, hol, mit csinált.

Simon Tibort egykori ferencvárosi válogatott futballistát, és soproni szakvezetőt 2002. április 21-én, hajnalban, a fővárosi Café Allure szórakozóhely előtt megverték, és két nap múlva belehalt sérüléseibe.