Jolán
2 °C
4 °C

Vádat emeltek a siójuti sikkasztó ellen

2008.09.05. 11:28
Vádat emelt a siójuti önkormányzat hajdani pénzügyi munkatársa ellen az ügyészség, mert tíz év alatt 43 millió forinttal rövidítette meg az évi 50 milliós költségvetésű kistelepülés önkormányzatát.

Az ügyészség vádat emelt Siójut hajdani pénzügyi ügyintézője ellen, aki a vád szerint tíz éven át 43 millió forintot sikkasztott az 50 millió forintos éves költségvetésű falu kasszájából. Az ügyben indított nyomozás ezzel még nem zárult le.

Egerváriné Lucza Gyöngyi, a Somogy Megyei Főügyészség ügyeletes sajtófelelős ügyésze arról tájékoztatta az MTI-t pénteken, hogy a siójuti polgármesteri hivatal hajdani ügyintézője, egy ádándi nő ellen folytatólagosan, különösen nagy értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette és számvitel rendjének megsértése miatt emeltek vádat.

A vádlott 1996-2006 között a pénztári bizonylatok könyvelésekor olyan tételeket is nyilvántartásba vett, amelyek valótlan pénzmozgásokat dokumentáltak. Ezzel a módszerrel az általa kezelt pénzből tíz év alatt összesen csaknem 43 millió forinthoz jutott, havonként legalább egy alkalommal jogtalanul eltulajdonítva összegeket, amit nem fizetett vissza később sem az önkormányzat bankszámlájára.

Emellett az önkormányzat által rábízott összegekből is elvett fél millió forint készpénzt. A jogtalanul eltulajdonított összegek nem térültek meg, azt a vádlott teljes egészében saját céljaira fordította.

A volt pénzügyi ügyintéző szabadlábon várhatja a szeptemberben induló bírósági tárgyalást.

Az ügyben több mint két éve indult, többször is meghosszabbított nyomozás ezzel a vádemeléssel csak részben zárult le. Beke Ibolyának, a siófoki rendőrkapitányság sajtófelelősének beszámolója szerint egy feljelentés nyomán, az ügyészség utasítására további nyomozás folyik az ügyben. Az MTI információi szerint az újabb eljárásban egyebek közt a körjegyző büntetőjogi felelősségét kívánják tisztázni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?