Árpád
-2 °C
4 °C

Elítélték a Viking klubos szkinhedeket

2004.09.20. 14:58
A német hadsereg 54 évvel ezelőtti kitörésére emlékező szkinhedek '99-es koncertjén fellépőket első fokon elítélte a bíróság, három bőrfejűt felmentettek. Az öt évvel ezelőtti koncert a rendőrség beavatkozásával ért végett.
A közösség elleni izgatás vádjával indult szkinhed-per hat vádlottja állt hétfőn a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) előtt. A gyanúsítottak közül első fokon hármat bizonyítottság hiányában felmentett, hármat pedig felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt a bíróság hétfőn kihirdetett elsőfokú ítéletében. Az ügyészség annak a két szkinhed zenekarnak a tagjait vádolta meg, akik 1999. február 13-án, az 54 évvel korábban a budai Várból történt kitörés közben elhunyt magyar katonák emlékére megrendezett, úgynevezett becsület napján lépett fel Budapesten a Viking klubban. A rendezvénynek rendőri beavatkozás vetett véget.

Ott sem voltak

A vádlottak az eljárás során tagadták bűnösségüket, hárman közülük még azt is, hogy egyáltalán felléptek volna a koncerten. Hétfői perbeszédében az ügyész felfüggesztett szabadságvesztést indítványozott, a védők ugyanakkor bűncselekmény hiányában felmentést javasolt.

A PKKB az első-, másod-, harmadrendű vádlottak esetében úgy ítélte meg, hogy nem bizonyított, elkövették-e egyáltalán a terhükre rótt cselekményt, ezért felmentette őket. Ugyanakkor a negyed-, ötöd- és hatodrendű vádlottakat a bíróság közösség elleni izgatás miatt egy év, három évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte. Az első-, másod- harmad-, illetve hatodrendű vádlott esetében jogerőre emelkedett az ítélet, a negyed- és ötödrendű vádlottak védői fellebbeztek, így ügyükben a Fővárosi Bíróság dönt majd másodfokon.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?