Előkerülhetett a móri bankrablásnál használt fegyver

2005.10.14. 17:43
A HavariaPress információi szerint a diósdi kettősgyilkosság egyik gyanúsítottjánál megtalálták azt a Skorpió gépfegyvert, amellyel nyolc ember életét oltották ki Móron. Ha valóban a móri bankrablásnál használt eszközt találták meg, a móri perben hozott elsőfokú, elmarasztaló ítéletet is hatályon kívül helyezhetik. A rendőrség tagadja a hírügynökség értesüléseit.

Rábukkant a rendőrség a három évvel ezelőtti móri mészárlásnál használt géppisztolyra - közölte a HavariaPress. A hírügynökség úgy tudja, az elsődleges fegyverszakértői vélemény kimondta, hogy a közelmúltban Érd egyik családi házában lefoglalt hat Skorpió egyikével lőttek 2002. május 9-én Móron, az Erste Bank fiókjában.

A rendőrség cáfol

A rendőrség pénteken este a távirati irodának tagadta hogy megtalálták volna a Móron használt egyik fegyvert. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense , Bényi Mónika szerint a fegyverszakértői vizsgálat még nem fejeződött be, egy-egy ilyen művelet hosszabb időt vesz igénybe, így még meg sem születhetett ilyenfajta eredmény.

A HavariaPress hírében felhívta a figyelmet arra, hogy a fegyver előkerülésének fényében nem kizárt, hogy a most előkerült bizonyítékok miatt a bíróság hatályon kívül helyezi a móri mészárlás ügyében kiszabott, nem jogerős ítéletet. A bíróság ugyanis első fokon úgy hozott döntést, hogy sem arra nem derült fény az eljárás során, hogy ki lőtt a bankban, sem pedig arra, hogy hol vannak a gyilkos fegyverek.

Egy vállalkozót is felrobbantottak?

A tavaszi, diósdi kettős emberölés gyanúsítottjaitól előkerült fegyverek emellett nyomra vezethetik a rendőröket a Szerémi úti pénzszállító-rablás és egy, az Egérúton évekkel ezelőtt felrobbantott vállalkozó ügyében is - tudta meg a HavariaPress.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság egyelőre sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta, hogy a lefoglalt Skorpiók egyike azonos a móri fegyverrel. Mint ahogy azt sem, hogy a fegyverszakértő egy ugyanekkor lefoglalt Kalasnyikovot azzal a fegyverrel azonosított, amellyel tavaly augusztusban, a XI. kerületi Szerémi úton rálőttek egy páncélozott pénzszállító autóra.

A hírügynökség információi szerint a diósdi kettős emberölés gyanúsítottjainak egyike még további súlyos bűnügyekkel is összefüggésbe hozható. Ő adott ugyanis megbízást társainak - még 1998. augusztusában - arra, hogy robbantsanak fel egy vállalkozót, Terjék Istvánt. A százhalombattai férfit 1998. augusztus 18-án reggel, az Egérúton Porschéjával együtt fel is robbantották, a 38 éves áldozat kórházban vesztette életét.

Zsarolás a gyilkosság hátterében?

A diósdi kettős emberölés egyik gyanúsítottját mindemellett összefüggésbe hozta a rendőrség a százhalombattai olajfinomítóból történt benzin- és gázolajlopással is.

A diósdi gyilkosságot április elsejére virradóra követték el, a százhalombattai tolvajok április 18-ról 19-re virradóra buktak le. A nyomozók szerint e két bűnügy szorosan összefügg, a későbbi áldozatok egyike ugyanis tudomást szerzett a most elfogott érdi banda érintettségéről az olajlopásban, és több tízmillió forinttal zsarolta meg őket. A gyanú szerint ezt követően az érdi C. Attila megbízást adott a zsaroló és testőre kivégzésére. A rendőrségről kiszivárgott hírek szerint várható, hogy a bandát még további súlyos bűncselekmények elkövetésével is meg fogják gyanúsítani.

Első fokon tényleges életfogytiglan

A móri bankrablás perében ezekben a napokban zajlik az ügy másodfokú tárgyalása. A tervek szerint október 27-én hirdetnek másodfokon ítéletet. Első fokon Kaiser Edét találta bűnösnek a bíróság, amiért a közvetett bizonyítékok szerint ott volt a bankrablás helyszínén és ő küldte el a bejárattól az ügyfeleket. Kaisert tényleges életfogytiglani börtönre ítélték, a móri ügyért, illetve több egyéb fegyveres rablásban való közreműködésért, Hajdú Lászlót viszont első fokon nem találta bűnösnek a bíróság a móri mészárlás ügyében.

Hajdú ellen az volt a vád, hogy közreműködött a gyilkos fegyverek beszerzésében, az eljárás során azonban nem sikerült tisztázni azt, hogy hol vannak a gyilkos fegyverek, így Hajdút nem találtak ebben bűnösnek, egyéb bűncselekményekért ítélték 15 év börtönre. Már a bírósági eljárás során jelentekezett egy védett tanú azt közölve az állítólagos fegyverek a százhalombattai temetőben vannak, ám a megadott helyen nem találtak fegyvert.

Nemrégiben egyébként a rendőrség megerősítette, hogy kifizette a rekordösszegű, huszonötmilliós vérdíjat az ügy nyomravezetőjének.

  • Hírek
  • Hírek