Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Virginia bocsánatot kért a rabszolgatartás miatt

2007.02.26. 00:17
A határozat szerint Virginia "mély megbánást" tanúsít azért a szerepért, amelyet az állam egykor a rabszolgatartó rendszer fenntartásában játszott.

Virginia, az amerikai szövetségi államok közül elsőként bocsánatot kért rabszolgatartó múltja miatt; az állami törvényhozás egyhangúlag fogadta el az erről szóló határozatot - számolt be a Fox News hírtelevízió vasárnap.

A jelképes határozat szerint Virginia "mély megbánást" tanúsít azért a szerepért, amelyet az állam egykor a rabszolgatartó rendszer fenntartásában játszott. A richmondi alsóház 96-0, a szenátus pedig 40-0 arányú szavazással döntött a bocsánatkérésről a hét végén.

Richmond, a korábbi déli konföderációs főváros a rabszolga-kereskedelem központja volt; Virgina állam jelenlegi fővárosában máig több konföderációs hős szobra díszíti a köztereket. A megbánást tartalmazó határozatot annak okán fogadta el a virginiai törvényhozás, hogy 400 éve alapították a Washingtontól mintegy 150 kilométerre délre fekvő Jamestownt, amely ma múzeumvárosként funkcionál.

Az első állandó angol gyarmatnak, a virginiainak az 1607-ben alapított Jamestown volt a központja; az első rabszolga-szállítmány is oda érkezett 1619-ben. A város később a rabszolga-kereskedelem forgalmas központjává vált.

Az elfogadott határozat szerint a rabszolgatartás az emberi jogfosztottság egyik legszörnyűbb állapota, amely az amerikai történelem vezérlő elveinek súlyos megsértését jelentette. A szövegben az olvasható, hogy a rabszolgaság intézményének megszüntetésével nem ért véget a faji megkülönböztetés és a kényszerített elkülönülés rendszere, amely az afrikai származású amerikaiakkal szembeni gyűlöleten, faji előítéleteken és meg nem értésen alapult.

A fekete lakosság szavazati jogát Virginiában egészen az 1950-60-as évekig korlátozták különböző adminisztratív intézkedésekkel. Ez a szövetségi állam volt azonban az első, ahol fekete kormányzót választottak 1989-ben, Douglas Wilder személyében.

A UPI hírügynökség értesülése szerint hasonló határozatot készül elfogadni Missouri állam törvényhozása is. A virginiai képviselők és szenátorok ugyancsak bocsánatot kértek "a bennszülött amerikaiak", vagyis az indiánok kizsákmányolása miatt is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!