Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Lassú apadás Szlovákiában

2002.08.16. 22:41
Lassú apadásnak indult a rekordszinten tetőző Duna Pozsonynál. A folyó most a keletebbre eső vidékeken okoz problémákat, a Csallóközben több helyen észlelnek buzgárokat a gátakon. Medvénél még péntek éjszaka tetőzik a folyó.
Péntek este folytatódott a Duna mérsékelt apadása Pozsonynál, a folyam lentebbi szakaszán viszont tovább emelkedett a víz, a Csallóközben átszivárgásokat észlelnek. Pénteken hajnaltól az estig Dévénynél 36, Pozsonynál 27 centimétert apadt a folyó. Medvénél este már 840, Révkomáromnál 787 centimétert mértek. Medvénél szombatra virradó éjszaka már tetőzésre számítanak.

Buzgárok a Csallóközben

A Csallóközben, a Duna szlovákiai partján több helyen átszivárgások, kisebb buzgárok jelentek meg a gátak mentén, de a szakhatóság szerint ezek egyelőre nem jelentenek komoly veszélyt, mert a folyó itt még csak két napja árasztotta el az árteret és ennyi idő alatt a töltések nem áznak át.

Bősnél, valamint a Bős alatti szakaszon, Medve és Szap térségében pénteken a helyi lakosság százhúsz katona segítségével tömítette el az átszivárgásokat, amelyek kivált az alvízcsatornát kísérő gát tövében jelentkeztek - mondta el Keszegh Pál, a védelmi munkálatokat irányító járási árvízvédelmi bizottság elnöke.

Lassú apadás

Keszegh Pál szerint nincs ok a pánikra, hiszen ilyen víz megjelenésekor a kisebb buzgárok és az átszivárgások szinte természetesek. "A tetőzéshez szinte már csak milliméterek hiányoznak, bízvást egy-két órán belül be is következik és akkor ezen a szakaszon már fellélegezhetnek a csallóközi emberek" - mondta Keszegh.

Az árvíz Pozsonynál végül a várt tíz méteres szint alatt tetőzött kilenc centiméterrel, délben elindult a lassú apadás. Estétől már folyamatos, bár igen mérsékelt apadásra lehet számítani.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!