Auguszta
-4 °C
2 °C

Hitlerhez hasonlította Attilát a szlovák nácivezér

2005.05.23. 17:06
Felháborítónak tartja Jan Slota, a szlovák nacionalisták vezére, hogy szobrot állítottak Attilának Szlovákiában. A nácivezér Hitlerhez és Sztálinhoz hasonlította a "barbár" Attilát. A szoborállítás szerinte a pogány életmód és a magyar irredentizmus érdekeit szolgálja.

Dzsingisz kánhoz, Napóleonhoz, Hitlerhez és Sztálinhoz hasonló kegyetlen zsarnoknak nevezte Attila hun vezért a szélsőjobboldali Szlovák Nemzeti Párt (SNS). A nacionalistákat feldühítette, hogy a hétvégén Csicsón szobrot állítottak a hun vezérnek. A szoboravató beszédet a kormánykoalícióban is részt vevő Magyar Koalíció Pártja nevében Csáky Pál miniszterelnök-helyettes tartotta.

A budapesti Frech Ottó és a csicsói Nagy Géza faszobrászok japán kőrisfából faragott Attila-szobrát a Falvak Kultúrájáért Alapítvány azzal a szándékkal adományozta a csaknem száz százalékban magyar nemzetiségűek lakta Csicsónak, ily módon megalapozza a faluban létesülő szoborparkot.

Visszaélés az EU-val

Az SNS nyilatkozatában a szombati szoboravatón beszédet mondó Csákyt "az európai integráció fogalmával gyalázatosan visszaélő" politikusnak nevezte. "A nemzetiek és a civilizált Szlovákia határozottan visszautasítja, hogy Attilát, e barbár hun módszereket alkalmazó kegyetlen zsarnokot" Európa egyesítésének kapcsán merészeljék említeni, "mert a civilizált Szlovákia nem óhajtja, hogy a Dzsingisz kán, Napóleon, Hitler és Sztálin típusú Attila népszerűsítéséhez bármi köze legyen", áll a parlamenten kívüli nacionalista párt nyilatkozatában.

Jan Slota nacionalista vezér a SITA hírügynökség fizetett sajtószolgálatánál közzétett tiltakozásában "az őspogány életmód szlovákiai népszerűsítésének, az egyes irredenta magyar önkormányzatok és szervezetek céltudatos provokációja folytatásának" nevezte, hogy Attila szobrát szlovák földön merészelték felállítani.