Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Vérengzés egy holland állatkertben

2006.05.16. 11:10
Megjárták, akik békés családi programra indultak vasárnap a hollandiai Beekse Bergen Safari Parkba. Az általában aranyos állatok aznap inkább a természet darwini realitásából tartottak bemutatót. Fürge lajhármedvék téptek apró darabokra egy makákót.

Megdöbbentő látvány fogadta vasárnap reggel a hollandiai Beekse Bergen Safari Park állatkert látogatóit. Békésen játszadozó állatok helyett a természeti törvények vad érvényesülését láthatták a látogatók.

Nem sokkal a park nyitása után egy csapat lajhármedve vett üldözőbe egy makákót. A majom menekülés közben nekiszaladt az elektromos kerítésnek. Az áramütötte állat rövid ájulás után feleszmélt, de már nem volt esélye. Megpróbált egy mászókára menekülni, de egy lajhármedve létére fürge vadásznak bizonyuló lakótársa elkapta, apró darabokra tépte, majd társaival békésen elfogyasztotta.


Jóarcú gyilkos

A vadaspark vezetősége sajtóközleményben ismerte el a vérengzést. "Parkunk egy részén, ami eddig lajhármedvék, emberszabású majmok és makákók békés együttélésének helyszíne volt, vasárnap nyitás után átmenetileg felborult a harmónia" - írták. A park vezetése szerint állatkertjükben "természetesen úgy vannak elhelyezve a lakók, hogy lehetőség szerint ne gyilkolják meg egymást. De ettől még vadállatok maradnak" - magyarázták a megrázó esetet.

A brutális eset egyik megdöbbent szemtanúja, Marco Berelds az AP jelentése szerint honlapján számolt be részletesen az esetről. Mint írta, a szerencsétlen makákó hiába próbált a mászóka egyik szűk részén elbújni, a lajhármedve mászáshoz használt hosszú körmeivel gyakorlatilag kiszaggatta rejtekéből a sivítozó majmot.

A park igazgatóságának közleménye szerint "általában lehetetlen" megfékezni az éppen gyilkolászó állatokat. Mindenesetre a lajhármedvéket és a makákókat elkülönítik egymástól.