Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Negyven halott a közép-amerikai viharban

2005.10.04. 14:17
Ezrvel telepítik ki Salvador veszélyeztetett lakóit a Stan trópusi vihar pusztítása után. A három napos eső miatt az ország hatvan százalékában nagy a földcsuszamlások veszélye. Ahol nem a víz pusztított, ott vulkánkitörés fenyeget.

Áradásokat és földcsuszamlásokat okozott a Stan trópusi vihar Közép-Amerikában - jelentette a BBC. A vihar a St. Ana vulkán kitörése miatt amúgyis katasztrófahelyzettel küzdő Salvadorban okozta legnagyobb pusztítást, harmincegy ember életét oltotta ki.

Mivel a vihar még nem csitult, a salvadori kormány tömeges evakuálást rendelt el a katasztrófa sújtotta területeken.


Klikk a képre!

A Stan Hondurasban és Guatemalában is négy-négy emberéletet követelt.

A Stan bár csak trópusi vihar volt, nagy kiterjedése miatt háromnapos özönvizet hozott Közép-Amerikára. A víz fellazította a talajt, Salvadorban a hatóságok becslése szerint az ország hatvan százalékában nagy a földcsuszamlások veszélye, írja a BBC.

A fővárostól, San Salvadortól délkeletre San Marco városában egy földcsuszamlás egy család öt tagját temette maga alá. A legnagyobb pusztítást azonban az elszegényedett falvakban okozta a vihar.

Itt még nőhet is az áldozatok száma, mivel a mentőalakulatok nehezen érik el az elmaradott körzeteket. A szakértők szerint tovább bonyolíthatja a helyzetet, hogy a szombaton két ember halálát okozva kitörő vulkán is újra aktivizálódott.