Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Leállt a légiközlekedés Moszkvában

2002.09.05. 13:19
Moszkva elhagyását ajánlják a betegeknek a várost beborító szmog miatt. A látótávolság száz méterre csökkent, szünetel a légiközlekedés. A szénmonoxidszint az egészségügyi határérték duplája. A füstködöt a város környékén tomboló erdőtüzek okozzák, bár a hatóságok az ipart is felelőssé teszik.
Alig száz méterre csökkent a látótávolság és az egészségügyi határérték duplájára emelkedett a szénmonoxidszint Moszkvában a város környékén tomboló erdőtüzek miatt. Mivel a városban fullasztó a levegő, a betegeket felszólították a hatóságok, hogy hagyják el a várost.

Szünetel a légiközlekedés

A füst az épületekbe és a zárt helyiségekbe is beszivárog, ezért a lakosok már otthonaikban is csak maszkban járnak. A látótávolság csökkenése miatt leállt a város légiközlekedése is - jelentette a BBC helyszíni tudósítója. A szmog és az erdőtüzek egész nyáron problémát okoztak a városnak, az időjárás megváltozása miatt azonban mostanra kritikusra fordult a helyzet.

Egészségügyi határérték felett

A városban a szénmonoxid szintje az egészségügyi határérték duplája, a nitrogénoxidok mennyisége is felette van a határértéknek. A hatóságok az erdőtüzek mellett a város hatalmas autóforgalmát és a levegőszennyező gyárakat is felelőssé teszik. Moszkvában utoljára harminc éve volt hasonló szmog, akkor is egész nyáron át égtek az erdőtüzek a város közelében - idézi az Itar-Tassz jelentését a BBC.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!