Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

SMS-ezett a Los Angeles-i katasztrófát okozó mozdonyvezető

Elkészült a szakértői jelentés a kaliforniai vonatbaleset okairól: az ütközés előtti percekben a telefonjára figyelt a mozdonyvezető, nem vette észre a megállásra szólító jelzést.

Beigazolódott a korábbi gyanú: SMS-ezett az ütközés előtti percekben az a mozdonyvezető, aki felelős volt a 25 halálos áldozatot követelő, múlt hónapi Los Angeles-i vonatszerencsétlenségért. Az ütközéssel kapcsolatos szakértői vizsgálatok szerint a baleset azért történt, mert a személyszállító vonat vezetője figyelmen kívül hagyott egy megállásra felszólító vasúti jelzést.

Az ütközésben meghalt mozdonyvezető egy perc húsz másodperccel a baleset előtt kapott egy SMS-üzenetet, és húsz másodperccel a tehervonattal való frontális ütközés előtt küldte utolsó üzenetét.

A Los Angelestől észak-nyugatra, Chatsworth városánál történt ütközés előtt mindkét jármű nagyjából óránként hatvan kilométeres sebességgel haladt. Szövetségi nyomozók szerint mindkét mozdonyvezetőnek három-négy másodperce lett volna a reagálásra az ütközés előtt, de a személyvonaton nem aktiválták a vészfékeket.

A balesetben 25 ember halt meg, és 134-en sérültek meg. A nyomozók szerint a személyvonat vezetőjének meg kellett volna állnia egy tilos jelzésnél, hogy elengedje a vele szemből érkező tehervonatot. Az eset után a kaliforniai hatóságok megtiltották a mozdonyvezetőknek, hogy mobiltelefont használjanak munka közben.