Emőke
4 °C
20 °C

SMS-ezett a Los Angeles-i katasztrófát okozó mozdonyvezető

Elkészült a szakértői jelentés a kaliforniai vonatbaleset okairól: az ütközés előtti percekben a telefonjára figyelt a mozdonyvezető, nem vette észre a megállásra szólító jelzést.

Beigazolódott a korábbi gyanú: SMS-ezett az ütközés előtti percekben az a mozdonyvezető, aki felelős volt a 25 halálos áldozatot követelő, múlt hónapi Los Angeles-i vonatszerencsétlenségért. Az ütközéssel kapcsolatos szakértői vizsgálatok szerint a baleset azért történt, mert a személyszállító vonat vezetője figyelmen kívül hagyott egy megállásra felszólító vasúti jelzést.

Az ütközésben meghalt mozdonyvezető egy perc húsz másodperccel a baleset előtt kapott egy SMS-üzenetet, és húsz másodperccel a tehervonattal való frontális ütközés előtt küldte utolsó üzenetét.

A Los Angelestől észak-nyugatra, Chatsworth városánál történt ütközés előtt mindkét jármű nagyjából óránként hatvan kilométeres sebességgel haladt. Szövetségi nyomozók szerint mindkét mozdonyvezetőnek három-négy másodperce lett volna a reagálásra az ütközés előtt, de a személyvonaton nem aktiválták a vészfékeket.

A balesetben 25 ember halt meg, és 134-en sérültek meg. A nyomozók szerint a személyvonat vezetőjének meg kellett volna állnia egy tilos jelzésnél, hogy elengedje a vele szemből érkező tehervonatot. Az eset után a kaliforniai hatóságok megtiltották a mozdonyvezetőknek, hogy mobiltelefont használjanak munka közben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!