Piroska
3 °C
4 °C

Terroristák segítségével a sorozatgyilkos nyomában

2002.10.17. 18:45
Ugyan nem látnak összefüggést az al-Kaida tevékenysége és a washingtoni sorozatgyilkos támadásai között, biztos ami biztos az amerikai hatóságok kihallgatják a Guantanamón fogva tartott terroristákat. A nyomozás eddig gyakorlatilag eredménytelen, hiába az Egyesült államok történetének legnagyobb hajtóvadászata, a nyomozóknak még mindig nem sikerült személyleírást adni a támadóról.
A Guantanámón fogva tartott al-Kaidásokat is kihallgatják az amerikai nyomozók a washingtoni sorozatgyilkosságokkal kapcsolatban - tudta meg a CNN kormányzati forrásokból. A kihallgatásoktól azt remélik, hogy esetleg részleteket tudhatnak meg az eddig kilenc embert megölő mesterlövészről, bár azt a hírt kiszivárogtató forrás is elismerte, hogy a támadássorozat nem áll összefüggésben a szervezett terrorizmussal.

Kritikus állapotban az egyik sérült
Súlyosbodott annak a 13 éves fiúnak az állapota, akit október 7-én sebesített meg a mesterlövész Washington Bowie nevű elővárosának általános iskolájában. A fiút életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba. Az orvosok jelentése szerint állapota jelenleg kritikus.
Nem terrorista akció

A gyilkosságok nem illenek bele az al-Kaida és a többi terrorszervezet akcióinak sorába, az elkövető ugyan találomra választja ki áldozatait, azonban nem a megszokott módon a lehető legnagyobb károkozásra törekszik, egyszerre, egy embert vesz célba.

A hatóságok az al-Kaida tagjainak kihallgatása mellett az elkövető által használt világos színű kisteherautó rendszámtáblájának ellenőrzését végzik. A hétfői gyilkosság szemtanúi elegendő részlettel szolgáltak ahhoz, hogy a keresés megfelelően szűkíthető legyen, azonban így is hetekig eltarthat - írja a CNN.

Még mindig arctalan

Bár a mesterlövész sorozatgyilkos után az Egyesült Államok történetének talán legnagyobb hajtóvadászata folyik, az első gyilkosság óta eltelt két hétben még csak személyleírást sem tudtak készíteni róla. "Vannak néhányan, akik ugyan láthatták a tettest, a távolság és a sötét miatt, és a feltehetőleg sokk hatására nem tudtak használható személyleírást adni" - mondta el Nancy Demme, Montgomery megye rendőrkapitánya a CNN-nek.

Műholdképeket elemeznek

A nyomozás érdekében az FBI bekérette a kém- és meteorológiai műholdak felvételeit. A helyszínekről készült fotók elemzésétől azt remélik, hogy esetleg felfedeznek rajtuk egy olyan jellemző momentumot, melyek alapján megelőzhető az újabb támadás.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!