Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Terroristák segítségével a sorozatgyilkos nyomában

2002.10.17. 18:45
Ugyan nem látnak összefüggést az al-Kaida tevékenysége és a washingtoni sorozatgyilkos támadásai között, biztos ami biztos az amerikai hatóságok kihallgatják a Guantanamón fogva tartott terroristákat. A nyomozás eddig gyakorlatilag eredménytelen, hiába az Egyesült államok történetének legnagyobb hajtóvadászata, a nyomozóknak még mindig nem sikerült személyleírást adni a támadóról.
A Guantanámón fogva tartott al-Kaidásokat is kihallgatják az amerikai nyomozók a washingtoni sorozatgyilkosságokkal kapcsolatban - tudta meg a CNN kormányzati forrásokból. A kihallgatásoktól azt remélik, hogy esetleg részleteket tudhatnak meg az eddig kilenc embert megölő mesterlövészről, bár azt a hírt kiszivárogtató forrás is elismerte, hogy a támadássorozat nem áll összefüggésben a szervezett terrorizmussal.

Kritikus állapotban az egyik sérült
Súlyosbodott annak a 13 éves fiúnak az állapota, akit október 7-én sebesített meg a mesterlövész Washington Bowie nevű elővárosának általános iskolájában. A fiút életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba. Az orvosok jelentése szerint állapota jelenleg kritikus.
Nem terrorista akció

A gyilkosságok nem illenek bele az al-Kaida és a többi terrorszervezet akcióinak sorába, az elkövető ugyan találomra választja ki áldozatait, azonban nem a megszokott módon a lehető legnagyobb károkozásra törekszik, egyszerre, egy embert vesz célba.

A hatóságok az al-Kaida tagjainak kihallgatása mellett az elkövető által használt világos színű kisteherautó rendszámtáblájának ellenőrzését végzik. A hétfői gyilkosság szemtanúi elegendő részlettel szolgáltak ahhoz, hogy a keresés megfelelően szűkíthető legyen, azonban így is hetekig eltarthat - írja a CNN.

Még mindig arctalan

Bár a mesterlövész sorozatgyilkos után az Egyesült Államok történetének talán legnagyobb hajtóvadászata folyik, az első gyilkosság óta eltelt két hétben még csak személyleírást sem tudtak készíteni róla. "Vannak néhányan, akik ugyan láthatták a tettest, a távolság és a sötét miatt, és a feltehetőleg sokk hatására nem tudtak használható személyleírást adni" - mondta el Nancy Demme, Montgomery megye rendőrkapitánya a CNN-nek.

Műholdképeket elemeznek

A nyomozás érdekében az FBI bekérette a kém- és meteorológiai műholdak felvételeit. A helyszínekről készült fotók elemzésétől azt remélik, hogy esetleg felfedeznek rajtuk egy olyan jellemző momentumot, melyek alapján megelőzhető az újabb támadás.