Viola
-5 °C
-2 °C

Szökni próbált a washingtoni sorozatgyilkos

2002.10.27. 17:58
Elég volt egy percre magára hagyni, a 17 éves John Lee Malvo máris megpróbált kimászni a szuperbiztos FBI-központ mennyezetén. A rendőrségnek számos tisztázatlan kérdést kell még megválaszolnia, például, hogy hogyan úszhatta meg John Allen Muhammad a rendőrség többszöri igazoltatásait is.
Kis híján megszökött a washington környéki sorozatgyilkosság társtettese, a 17 éves jamaikai John Lee Malvo. Bár a fiút az FBI titkos, szuperbiztos marylandi központjában tartják fogva, amint a nyomozók magára hagyták a kihallgatószobában, lyukat bontott a mennyezeten és menekülni próbált. A visszatérő nyomozóknak azonban sikerült elkapnia a lábát és visszarángatni. A hatóságok nem kívántak nyilatkozni az esetről. Malvo a gyilkosságokkal vádolt John Allen Muhammad nevelt fia, a gyilkosságok egy részét a rendőrség feltételezése szerint ő követhette el.

Tízszer is megállították

A két gyanúsított egyébként semmiféle együttműködésre nem hajlandó. "Még csak nem is beszélgetnek" - mondta el egy FBI ügynök a News of the World című brit bulvárlapnak. A szökési kísérlet nem az egyetlen a kellemetlenségek sorában, amire a nyomozó hatóságoknak magyarázatot kell adnia. Mint kiderült, míg a rendőrök folyamatosan egy fehér furgont kerestek, a gyilkosságokkal vádolt Muhammadot tíz alkalommal is megállították a gyilkosságokhoz használt kék Chevroletjében.

Náluk volt a puska

A tüzelőnyilásokkal is ellátott autót először október 3-án, egy nappal az első gyilkosság után állították meg. Ugyan a hatóságok elkezdték lenyomozni a kocsi adatait, azonban annyira a fehér furgonra koncentráltak, hogy a keresés abbamaradt. Ezek után Muhammadot több közlekedési szabálysértés miatt is megállították. Egyik alkalommal például azért, mert elaludt a kormánynál. A rendőrök azonban elmulasztották a kocsi átvizsgálását, pedig feltehetően ekkor is benne volt a gyilkosságokhoz használt Bushmaster XM15-ös puska - írja a lap.

Amikor a rendőrök két illegális bevándorlót fogtak egy fehér furgonban a gyilkosok helyett, Muhammad és Malvo kék autójuk volánjánál ülve nézték végig a rendőrségi akciót, méterekre a helyszíntől. A rajtaütés helyszínének, a telefonfülkének a helyét egyébként ők közölték a rendőrökkel. Három nappal később, amikor a rendőrök végül is kiadták a körözést Muhammad kocsija után, a párost másfél órán belül elfogták.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!