Szilárda
-4 °C
3 °C

Halálbüntetés vár az orvlövészekre Virginiában

Egy virginiai megyében hétfőn vádat emeltek a Washington környéki gyilkosságok elkövetésével gyanúsított John Allen Muhammad ellen. Az állam egy másik megyéjében várható vádemelés mostohafia ellen. Az államban 16 évesekre is kiszabható a halálbüntetés.
Már hétfőn vádat emeltek a sorozatgyilkossággal gyanúsított John Allen Muhammad és John Lee Malvo ellen két virginiai támadás alapján. Az első lövést még október 4-én adták le, akkor egy nőt sebesítettek meg. Egy héttel később egy 53 éves férfit lőttek agyon tankolás közben, ugyancsak Virginiában. A 41 éves Muhammadot és társát, a 17 éves Malvot összesen tízrendbeli emberöléssel és további három ember megsebesítésével vádolják. Hat embert a Maryland állambeli Montgomery megyében öltek meg.

"Jobb, ha halálra ítélik"

Maryland államban a fiatalkorúak nem ítélhetők halálra, és az utóbbi években felnőtteken sem hajtottak végre ilyen büntetést. Virginia állam főügyésze, Jerry Kilgore szerint a fiatalkorú Malvo is részt vett a gyilkosságokban. Hozzátette, hogy azért volna jó, ha a fiút először itt állítanák bíróság elé, mert akkor halálra lehetne ítélni. Virginiai és szövetségi hatóságok szerint számos jel mutat arra, hogy a Washington környéki gyilkosságsorozatból legalább egyet a 17 éves Malvo követett el. A virginiai Fairfax megye hatóságai egyértelműen állítják, hogy az ifjú jamaicai ölte meg a megyében október 14-én Linda Franklint, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) elemzőjét, bizonyítékaikat azonban nem hozták nyilvánosságra.

Újabb letartóztatás

Közben a rendőrség letartóztatta annak az 1990-es Chevrolet Caprice-nak a másik tulajdonosát, amelyikben rendőrök elfogták a Muhammadot és Malvót. A hatóságok azt állítják, hogy csak tanúként kívánják kihallgatni Nathaniel Osbourne-t, nem gyanúsítják a sorozatgyilkosságban való részvétellel.

Muhammad

A Washington környékén elkövetett sorozatgyilkosság egyik gyanúsítottja, John Allen Muhammad - eredeti nevén John Allen Williams - az amerikai hadseregnél szolgált, és részt vett az öbölháborúban is. A férfi 1985 novemberében lépett be a hadseregbe, ahonnan őrmesterként szerelt le 1994-ben. Muhammad szerelői, teherautó-vezetői kiképzés mellett mesterlövészi kiképzést is kapott, katonai érdemeiért kitüntették. A kétszer elvált férfi 17 évvel ezelőtt tért át a muzulmán hitre.

A két gyanúsított egy lakásban lakott, de az előzetes feltételezésekkel ellentétben nem volt köztük rokoni kapcsolat. A férfit több ismerőse jó humorúnak, könnyen befolyásolhatónak és mélyen vallásosnak írta le. Második felesége szerint Muhammad többször megpróbálta tönkretenni az asszony és gyermekei életét, amiért a nő kétszer is a rendőrséghez fordult.

Szürke egér

Lee Boys Malvo, a washingtoni sorozatgyilkosságok feltételezett társelkövetője korábbi osztálytársai szerint csendes, visszahúzódó fiú volt. A 17 éves tinédzser Jamaicában született, az ottani hatóságok szerint 4 éves korában került az Egyesült Államokba. Erről azonban az amerikai hatóságoknak nincsenek adataik, és vízumot sem adtak a fiúnak.

Malvo 13 évesen találkozott először Muhammaddal, aki ekkor karateoktatóként dolgozott, és a fiút is tanította. A karateiskola vezetője szerint Malvo néha igen agresszíven viselkedett a nála fiatalabbakkal. A nyomozók nem tudták kideríteni, hogy a jamaicai fiú hol tanult, mielőtt a washingtoni középiskolába került. Ottani osztálytársai elmondták róla, hogy igen csendes, amolyan "szürke egér" volt. Sok időt töltött a könyvtárban, és nem barátkozott kortársaival. Malvót letartóztatása után - mindössze két percre - magára hagyták a kihallgatószobában, és a fiú - lyukat bontva az állmennyezeten - máris szökni próbált.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!