Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Korábban is gyilkolhattak a washingtoni orvlövészek

2002.10.29. 10:44
A rendőrség kedden bejelentette, a washingtoni sorozatgyilkosságokkal gyanúsított két férfi további két bűncselekménnyel is összefüggésbe hozható. Az ügyészségnek állítólag bizonyítékai vannak arra, hogy a 17 éves Malvo is gyilkolt.
Feltehetően két tacomai bűncselekmény is terheli az őrizetben lévő 41 éves John Allen Muhammad és a 17 éves Lee Boyd Malvo számláját, akiket a washingtoni sorozatgyilkosságok elkövetésével gyanúsítanak - tudósított a CNN. David Brame tacomai rendőrfőnök számolt be arról a férfiról, aki a múlt héten jelentette be a rendőrségen, hogy február és július között ő adott otthont tacomai lakásában Muhammadéknak.

A három férfit a fegyverek iránti szeretet kötötte össze. Muhammad érdeklődést mutatott szállásadója fegyverei iránt, azokat többször is "kölcsönkérte". A kölcsönkért pisztolyok közül az egyik egy 45-ös kaliberű fegyver volt, a másik egy Magnum. Washingtoni nyomozók ballisztikai vizsgálatoknak vetették alá a lefoglalt lőfegyvereket, és kiderült, hogy azok két tacomai bűncselekményhez is köthetőek.

A 45-ös Keenya Cook halálát okozta ez év február 16-án. Cookkal egyetlen fejlövés végzett, és amikor nagynénje megtalálta, még a tűzhelyen gőzölgött az elkészített ebéd, hat hónapos gyermeke a hálószobában játszott.

A Magnumot egy májusban elkövetett lövöldözésben használták. A helyszínelő rendőrök a helyi zsinagóga falában találtak több lövedéket. A lövöldözésnek nem voltak áldozatai.

Rossz helyen, rossz időben

A bűncselekmények indítékairól egyelőre csak sejtései vannak a nyomozóknak. A meggyilkolt Cook nagynénje, Isa Nichols - aki korábban Muhammad autószerelő műhelyében volt könyvelő - múlt héten hívta fel a rendőrséget, miután a televízióban ráismert a férfira. Elmondása szerint egy ideig jó viszonyban voltak, ám Muhammad válásakor kapcsolatuk megromlott, Nichols ugyanis a feleség pártját fogta. Keenya Cook ekkor költözött nagynénjéhez, és a nyomozók úgy vélik, a februári gyilkosság valódi célpontja nem is ő volt, csupán rossz időben volt rossz helyen. A rendőrség most újraindította az ügyben a nyomozást.

Malvo is gyilkolt

A Fairfax megyei ügyész, Robert Horan szerint a rendőrségnek bizonyítékai vannak arra, hogy az október 14-i gyilkosságnál - aminek következtében Linda Franklin, az FBI munkatársa életét vesztette - a 17 éves Malvo húzta meg a ravaszt - adta hírül az AP. Hétfőn Virginiában vádat emeltek az elkövetők ellen, akikre vélhetően halálbüntetés vár.