Erzsébet
1 °C
4 °C

Gyerekeket fenyeget és pénzt követel washingtoni rém

2002.10.23. 20:04
"A gyerekeik soha, sehol nincsenek biztonságban" - ez áll abban a levélben, melyet a washingtoni rém hagyott hátra a szombaton elkövetett gyilkosság helyszínén. Több hírügynökség úgy tudja: a sorozatgyilkos 10 millió dollárt követel a rendőrségtől. A kedden lelőtt buszsofőrrel tízre emelkedett a halálos áldozatok száma.
Ballisztikai szakértők szerda este megerősítették, hogy a kedd hajnalban Washington elővárosában lelőtt buszsofőr az orvlövész áldozata. A 35 éves afrikai-amerikai férfi a megállóban várakozó jármű lépcsőjén állt, amikor a lövés érte. Conrad Johnson pár órával a kórházba szállítás után belehalt sebesülésébe, így ő az orvlövész tizedik halálos áldozata. Rajtuk kívül három embert súlyosan megsebesített: legutóbb - szombaton - egy férfit lőtt meg a virginiai Ashlandban egy étterem parkolójában, ahol a rendőrök egy levelet is találtak másnap egy fára tűzve.

A rendőrség nem tudja garantálni a polgárok biztonságát

Bár az üzenet teljes tartalmát nem hozta nyilvánosságra, annak legfontosabb részét mégis bejelentette a televíziók előtt tartott sajtótájékoztatón Charles Moose, Montgomery megye rendőrfőnöke, a nyomozás vezetője. Eszerint a helyiek "gyerekei soha, sehol nincsenek biztonságban". Charles Moose arra kérte az embereket, hogy vegyék komolyan a fenyegetést, mert elismerte, hogy a rendőrség nem tudja garantálni a polgárok biztonságát.

Valószínűleg 10 millió dollárt követel

A rendőrfőnök nem csak a lakosságnak üzent a kamerákon keresztül, hanem bizarr módon magának a sorozatgyilkosnak is. Arra kérte őt, hogy folytassa a megkezdett párbeszédet, s közben hagyjon fel a gyilkolással. Hozzátette: "Megvizsgáltuk a lehetőségeket, és úgy találtuk, hogy elektronikusan nem lehetséges eleget tenni kérésének az ön által kért módon. Mindazonáltal készek vagyunk beszélni önnel, az ön által említett lehetőségekről." Ez utóbbi bejelentését Moose nem volt hajlandó részletezni, ám több hírcsatorna - köztük a CNN - úgy tudja, hogy a rendőrfőnök ezzel a sorozatgyilkos 10 millió dolláros követelésére utalt.

Arra kérik, hogy telefonáljon újra

A washingtoni rém nem csak írásban kommunikál a hatóságokkal, hiszen hétfőn telefonon keresztül is beszélt a nyomozókkal. Moose ezzel kapcsolatban szintén arra kérte, hogy telefonáljon újra, mivel nem értették jól a rossz hangminőség miatt. A telefonáló feltehetően elváltoztatott hangon beszélt a rendőrökkel.

KRONOLÓGIA

Október 2. Marylandben egy Michaels kézművesboltban dördül el az első lövés, azonban itt senki sem sérül meg. Egy órával később szintén egy marylandi bevásárlóközpont parkolójában halálos lövés ér egy 55 éves férfit.

Október 3. Két óra leforgása alatt az első gyilkosság környékétől nem messze négy ember veszti életét. Egy férfivel fűnyírás közben végeznek, egy másikat tankolás közben lőnek agyon, egy nőt a helyi posta előtti padon ülve, egy másikat pedig egy benzinkútnál ér a halálos lövés. A rendőrség egy fehér furgon után nyomoz, ami szemtanúk szerint sietve távozott az egyik gyilkosság helyszínéről. Az iskolákban megtiltják a gyerekeknek, hogy kimenjenek az udvarra. Az este folyamán egy 72 éves férfit lőnek agyon Washington külvárosában, amikor épp át akar kelni egy kereszteződésen. Minden áldozattal egyetlen lövés végez, amit ballisztikai vizsgálatok szerint ugyanabból a fegyverből adtak le.

Október 4. Mintegy 150 kilométerre a korábbi gyilkosságok helyszínétől egy nőt hátba lőnek, amint épp kocsijába pakol be egy virginiai boltnál. A 43 éves asszony súlyos sérüléseket szenved, de életben marad.

Október 7. Egy 13 éves fiút lőnek tüdőn, amint épp az iskolaépületbe indul. A fiú több operáción is átesik, eltávolítják a lépét, a tüdejének és gyomrának egyes részeit.

Október 8. Bush beszédet mond, amiben terrorakciónak nevezi a gyilkosságokat. Az iskolák ablakait elfüggönyözik, Washingtonban az éttermek beszedik utcai asztalaikat.

Október 9. Bejelentik, hogy a hetedikei merénylet helyszínén egy tarott kártyát találtak, amin a "Kedves rendőrök, isten vagyok!" - felirat szerepel. Helyi idő szerint este nyolckor egy 53 éves férfit lőnek agyon, amint épp kocsiját tankolja egy virginiai benzinkútnál. Szemtanúk ismét egy fehér furgonról beszélnek.

Október 11. Egy közlekedési rendőr orra előtt lőnek agyon egy férfit, a helyszín ismét egy benzinkút.

Október 12. A rendőrség fantomképeket tesz közzé egy fehér furgonról.

Október 14. Egy 47 éves nővel egyetlen fejlövés végez a virginiai Falls Church melletti bevásárló központ parkolójában. Később kiderül, hogy az áldozat az FBI-nak dolgozott. A hadsereg is bekapcsolódik a nyomozásba. Feltételezések szerint az elkövető katonai kiképzést kapott, ezért a Pentagon átvizsgálja személyi aktáit.

Október 16. A Pentagon felderítő repülőgépeket bocsát a nyomozók rendelkezésére. Vizsgálják a tetthelyekről készült műholdfelvételeket is.

Október 18. A rendőrség egy virginiai autókölcsönzőben lefoglal egy fehér kisteherautót, amiben töltényhüvelyeket találnak. A töltények kalibere azonban eltér a gyilkosságokban használtakétól.

Október 19. Egy 37 éves férfit ér lövés egy ashlandi parkolóban, Virginiában.

Október 20. A rendőrség bejelenti, hogy az utolsó tetthelyen egy levelet találtak. A nyomozók a média útján felkérik az üzenet hátrahagyóját, hogy hívja fel az üzenetben megadott telefonszámot.

Október 21. Két mexikói férfit letartóztatnak, azonban később kiderül, hogy egyiküknek sincs köze a gyilkosságokhoz. Felteheően a sorozatgyilkos telefonál a rendőrségi számra. A hatóságok arra kérik, hogy telefonáljon újra, mert rossz minőségű volt a hívás.

Október 22. Kedd hajnalban Washington elővárosában életveszélyes lőtt sebet kap egy buszsofőr. A 35 éves Conrad Johnson a megállóban várakozó jármű lépcsőjén állt, amikor a lövés érte. Pár órával a kórházba szállítás után belehal sebesülésébe. A rendőrség arra kéri a sorozatgyilkost, hogy folytassa a párbeszédet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?