Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
0 °C
7 °C

Húsz halottja van az Egyesült Államok-beli hóviharoknak

2003.02.18. 15:05
Erős havazás, és ismétlődő hóviharok keserítik meg az Egyesült Államok keleti, és középnyugati államában lakók életét. Több helyen rekord mennyiségű hó hullott, ami miatt több repteret és autópályát kellett lezárni. A hóviharokban eddig legalább húsz ember vesztette életét országszerte.
A múlt hét péntek óta hóviharok keserítik meg az Egyesült Államok keleti, és középnyugati államaiban élők életét. A lehullott nagy mennyiségű hó, és a hóátfúvások miatt több mint 2000 repülőjáratot töröltek, és számos buszjáratot felfüggesztettek. Floridában több ezer turista rekedt a reptéren, mert a célállomások közül sok repteret lezártak.

Hétfőn még az ünnepek, keddtől viszont a mostoha időjárási viszonyok miatt tartanak zárva a kormányhivatalok Washingtonban. A Dulles reptéren csak két kifutópálya működik. A szomszédos Maryland állambeli Garrett megyében például egyméteres hó esett, és két centivel Baltimore-ban is megdőlt az 1922-es 66 centiméteres rekord. A környéken a hatóságok százdolláros órabért fizettek azoknak a gépjárművezetőknek, akik olyan gépekkel rendelkeztek, amelyek alkalmasak a hótakarításra. Virginiában közel azonos mennyiségű hó borítja a tájat. A massachusettsi Bostonban több mint száz kilométeres szél fújt.

A keleti part más államaiban, New Jerseyben, Pennsylvaniában, Nyugat-Virginiában, Marylandben, Észak-Demaware-ben, Connecticutban is körülbelül harminc centiméter hó esett. A New York-i Kennedy repteret több mint fél méter hó borította be, a látótávolság pedig szinte nullára csökkent. A La Guardia repteret ugyancsak bezárták. A meteorológusok szerint New Yorkban újabb havazás várható, ezért a város vezetősége a Nemzeti Gárda segítségét kérte, jelentette a CNN. New Jersey-ben 2500 embert és 2000 gépet vezényeltek ki az autópályák tisztántartására, mondta James McGreevey kormányzó.

A péntek óta tartó havazásban eddig Ilinoisban ketten, Nebraskaban egy, Nyugat-Virginiában öt, Missouriban hat, Ohioban egy, New Jersey-ben egy, Iowában pedig négy ember halt meg. Hétfőn Baltimore-ban három ember akkor vesztette életét, amikor egy 1884-ben épült épület teteje beszakadt a hó súlyától, és maga alá temette őket. A New Jersey-i Edisonban ugyancsak egy leomló tető okozta egy ember halálát.

  • Vennék
  • Hírek