Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Halálbüntetést kérnek az orvlövész sorozatgyilkosra

2002.10.25. 08:40
Biztosnak tűnik, hogy a marylandi rendőrség elfogta a washingtoni előváros, Montgomery rémét, aki tíz helyi lakos életét oltotta ki mesterlövész puskájával. A 41 esztendős John Allen Muhammadot és a 17 éves John Lee Malvót egy autópálya menti motelben tartóztatták le. A rendőrség nem közölt részleteket a nyomozás állásával kapcsolatban, így egyelőre életrajzi részletek ismertek, egy ujjlenyomat, egy telefonhívás, illetve egy fegyver. Az ügyészek valószínűleg halálbüntetés kiszabását kérik a két férfira.
Malvo és Muhammad
Három héttel azután, hogy a titokzatos orvlövész kezdte szedni áldozatait Washingtontól keletre fekvő kisvárosban, a marylandi rendőrség csütörtökön hajnalban letartóztatta a sorozatgyilkosság elkövetésével gyanúsított John Allen Muhammadot és a jamaikai állampolgárságú John Lee Malvót

A rendőrség az autópálya menti motel közelében lefoglalta Muhammadék járművét, egy 1990-es évjáratú Chevrolet Caprice-t, illetve egy távcsővel elláttott Bushmaster típusú karabélyt találtak - a kocsi belsejében emellett állvánnyal kiépített lőállásra bukkantak a rendőrök, ahonnan kiszállás nélkül lehetett célzott lövéseket leadni.

Vallásos veterán

John Allen Muhammadot, aki részt vett az Öböl-háborúban, a hadseregben kíváló lövészként értékelték (40 ötventől háromszáz méterig terjedő távolságban elhelyezett céltárgyból 36-ot talált el). 1994-ben szerelt le, később iszlám hitre tért. Muhammadot 2000-ben családon belüli erőszak miatt egy bíróság eltiltotta korábbi feleségétől és gyerekeitől illetve a fegyverviseléstől - a nyomozás jelenlegi állásánál így egyelőre mindössze ezen határozatok megsértésével vádolják.

Jamaikai illegális bevándorló

Bushmaster .223
A jamaikai állampolgárságú John Lee Malvo egyes értesülések szerint Muhammad jelenlegi élettársa fia volt. Az ismertté vált nyomok között található Malvo ujjlenyomata, amelyet egy szeptemberi italbolti lövöldözés helyszínén találtak meg Montgomeryben.

Az amerikai belügyminisztérium csütörtökön közölte: adataik szerint John Lee Malvo nem kapott ideiglenes vagy állandó tartózkodási engedélyt az Egyesült Államok területén.

Nyomok, levelek

Az FBI csütörtök folyamán kutatást hajtott végre Malvo gimnáziumában, illetve egy helyszínen, amely a feltételezések szerint a gyanúsítottak gyakorlótereként szolgált. Az ismertté vált nyomok közé tartozik továbbá az a levél, amelyet a sorozatgyilkos egyik áldozata mellett találtak - ezt egy jamaikai szófordulat révén kötik a pároshoz a nyomozók.

A CNN értesülése szerint George W Bush, amerikai elnök tapssal fejezte ki elégedettségét a helyi bűnüldöző szervek sikerével kapcsolatban.

Halálbüntetés

A vádemelés után minden valószínűség szerint halálbüntetés kiszabását kérik az ügyészek a lesipuskás gyilkosra egy korábbi, Alabama állam Montgomery városában elkövetett gyilkossága miatt. A rendőrség egyébként ennek a gyilkosságnak a helyszínén találta meg Malvo ujjlenyomatait. Maryland államban már nem alkalmazzák a halálbüntetést, de a szomszédos Virginiában végzik ki a évente a legtöbb embert Texas után. Virginiában már 16 éves kortól kiszabható a legsúlyosabb büntetés, így ha Malvo volt az elkövető, akkor őt is kivégezhetik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!