Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Felfüggesztett börtön a halálos kijózanításért

2005.04.28. 15:28
Jelentősen enyhítette az apját kijózanítani akaró, majd a holttestet háza kertjében elásó simontornyai fiatalember büntetését a Pécsi Ítélőtábla. Az első fokon még emberölés miatt elítélt fiú víz alá nyomta részeg apja fejét, ám az orvosszakértő szerint nem egyértelmű, hogy fulladás, vagy az alkoholizmus okozta a férfi halálát. A bíróság gondatlan emberölésre változtatta a tényállást és felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki.

Másfél év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Pécsi Ítélőtábla azt a húszéves fiatalembert, aki kijózanítás közben gondatlanul megölte édesapját, majd a holttestet kertjükben elásta.

Elhantolta

A simontornyai fiú két évvel ezelőtt fojtotta véletlenül vízbe az apját. A fiú egyedül élt apjával akit felesége és két lánya már elhagyott italozó életmódja miatt. A gyakorta részeg apát a fiú általában úgy józanította ki, hogy fejét többször vízbe mártotta.

Ez történt 2003. április 20-án is, amikor az erősen ittas apát a fürdőszobába vitte, a kád peremére fektette, majd fejét háromszor a kádba engedett vízbe mártotta. A férfi azonban nem tért magához, teste elernyedt, feje előre hanyatlott.

Amikor fia számára világossá vált, hogy apja nem él, úgy döntött, eltitkolja halálát. A holttestet kertjükben elhantolta, az apja holléte felől kérdezősködő szomszédoknak, ismerősöknek kitérő válaszokat adott. Egyikük emiatt bejelentést tett a rendőrségen.

Ellentmondó vallomások

Az eltüntet kereső nyomozóknak feltűnt, hogy a fiatalember ellentmondásos vallomásokat tett apja esetleges tartózkodási helyével kapcsolatban, emellett hamis adásvételi szerződéssel akarta bizonyítani, hogy a házat eladta neki és végleg elköltözött otthonról.

A családi háznál az év szeptemberében megtartott helyszíni szemle során megtalálták az áldozat holttestét, a fiú ellen pedig eljárás indult.

Nem tudják a halál okát

Az ügyben korábban eljárt Tolna Megyei Bíróság a fiatalembert emberölésben találta bűnösnek, amelyért öt év nyolc hónap börtönbüntetésre ítélte. A Pécsi Ítélőtábla Krémer László vezette büntető tanácsa egy újabb orvos szakértői vélemény alapján azonban úgy ítélte meg, hogy a vádlott tettét gondatlanul követte el.

A szakértői vélemény nem tudta egyértelművé tenni a halál okát. Az orvos szerint az éppúgy következhetett fulladásból, mint az alkoholizmussal járó legyengült egészségi állapotból.

A táblabíróság ítéletének indoklása szerint a fiú mindenképpen gondatlanul járt el, mert tudatában kellett volna lennie, hogy a kijózanításhoz alkalmazott módszere öntudatlan apjára nézve veszélyes lehet.