Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Felakaszthatják Aszahara Sokót

2006.09.15. 13:21
A japán bíróság 2004 februárjában mondta ki először a most 51 éves Aszahara Soko bűnösségét a zsúfolt tokiói metróban elkövetett gáztámadás ügyében. A terrorcselekményben 12 ember vesztette életét és több ezer ember betegedett meg a szarintól. Most jogerősen is halálra ítélték.

A japán legfelsőbb bíróság elutasította az Aum Sinrikjo (Legfőbb Igazság) nevű szekta korábbi vezérének halálbüntetés elleni fellebbezését, így már nincs semmi akadálya, hogy a tokiói metróban 1995-ben elkövetett gáztámadás szellemi atyját felakasszák - jelentette a japán média pénteken.

Aszahara Soko
Aszahara Soko

Az 51 éves Aszahara Soko ügyvédei a vádlott elmebetegségére hivatkozva próbálták megmásíttatni az ítéletet az egykori szektavezér ügyében. Aszahara, valódi nevén Macumoto Csidzuo bűnösségét a bíróság még 2004 februárjában kimondta a zsúfolt tokiói metróban elkövetett gáztámadás elkövetésében. Az 1995. március 20-án végbevitt támadásban 12 ember vesztette életét és több ezer ember betegedett meg.

Az Aum Sinrikjo szekta guruját összesen 13 bűntettben találták bűnösnek, amelyeknek 27 halálos áldozata és több ezer sebesültje volt. A szektája által elkövetett két legismertebb akció: az 1994. június 27-én Macumotóban elkövetett merényletet - a támadásnak hét halálos áldozata és 144 sebesültje volt, valamint a tokiói metró egyik vonalán okozott tömeges gázmérgezés.

A legfelsőbb bíróság döntésével a fellebbezés elutasításáról most pontot tehetnek a több mint tíz éve folyó ügy végére, mondta a bíróság szóvivője miközben kitért a kérdés elől, hogy a mostani ítélet tudatában valóban kivégzik-e a hírhedt szektavezért.

Vallási alapítvány

Az 1980-as évek közepén könyvkiadással foglalkozó és jóga központokat működtető Aszahara Soko 1989-ben hozta létre szektáját, az Aum Sinrikjót, amelyet vallási alapítványnak ismertek el. Az Aum először 1989 novemberében került a hatóságok figyelmének középpontjába, amikor eltűntek egy - a szekta régebbi tagjait képviselő - jokohamai ügyvéd családtagjai. A szekta később is több gyilkossági és emberrablási ügy kapcsán keveredett gyanúba.

Aszarahát 1995 májusában tartóztatták le a szekta központjában, a Fudzsijama közelében lévő Kamikuisikiban. Itt működött a nácik által feltalált szaringázt gyártó üzem, amelynek kapacitása több millió ember elpusztítására elegendő lett volna. Az ügyész szerint a vezér a szektába csábított számos kiváló képességű, de peremre szorult tudóst, hogy vegyi, biológiai, sőt nukleáris fegyvereket állítsanak elő az Aum Sinrikjo számára.

A tokiói terrorcselekmény idején a szekta 10 ezer tagot mondott magáénak Japánban, de működtek szervezetei Moszkvában és New Yorkban is. A guru letartóztatása után először elismerte felelősségét, majd ártatlanságát hangoztatta, és 1998 óta nem szólalt meg többi a tárgyaláson, nem tett tanúvallomást, csupán értelmetlen szavakat és misztikus imákat mormolt.

A szekta 11 vezetőjét ítélték halálra de még egyikükön sem hajtották végre az ítéletet, többségük ügye még mindig a legfelsőbb bíróság döntésére vár.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!