Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Sólyomcsempészt fogtak Kópházán

2005.06.27. 15:18
Tizenhárom védett sólyomfiókát próbált nyugatra csempészni egy német férfi. A kétszáz-ötszázezer forint eszmei értékű állatok épségben kerültek a győri állatkertbe.

Tizenhárom sólymot - három nagyobb állatot és tíz kisfiókát - találtak egy német rendszámú személygépkocsi csomagtartójában és utasterében a vámosok hétfőn a kópházi határátkelő közelében. A fokozottan védett madarakat a győri állatkertbe szállították, az autó német vezetője ellen természetkárosítás bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt eljárás indult. Az eljárás alatt a gyanúsított szabadlábon védekezhet.

A Nyugat-Európa felé tartó férfit a határátkelő kilépő oldalán ellenőrizték, a madarak akkor kerültek elő a papírdobozokból.

Egy-egy sólyom eszmei értéke 200 ezer és félmillió forint között van, mondta el Andréka György, a győri Xantus János Állatkert igazgatója. A szakember tájékoztatása szerint a kerecsen-, és a vándorsólymok idei madarak, többségük néhány hetes, azonban a fejlettebbek sem idősebbek félévesnél.

"Őrizzük, neveljük őket amíg az eljárás tart" - mondta az igazgató. Tájékoztatása szerint az idősebbek már szét tudják tépni a táplálékot, a kicsiknek apró falatokat adnak.

A sólymok egyebek között egérrel, verébbel, csirke-, és marhahússal táplálkoznak. Magyarországon előfordulnak ugyan, de jellemzően északabbra élnek.