Brutális részletek Soproni Ágnes meggyilkolásáról

2002.02.20. 12:20
- Na mi van Sopikám? - hajolt halott anyja fölé Petróczi András, miután barátja, Lázár Zsolt, az ő bíztatására egy kábeldarabbal fejbe verte, majd megfojtotta Soproni Ágnes színésznőt - derült ki Lázár szerdai, a Fővárosi Bíróságon tett vallomásából.
Alsógatyában, két és fél deci vilmoskörte elfogyasztása után, egy kábeldarabbal a kezében indult neki Lázár Zsolt, hogy meggyilkolja Soproni Ágnest - derült ki a fiú szerdán, a Fővárosi Bíróság előtt tett vallomásából. Lázárt előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett emberöléssel vádolja az ügyészség Soproni Ágens megöléséért. A színésznő fia, Petróczi András a gyilkosság felbujtójaként állt a bíróság elé.

A fiúnak útban volt az anyja

A vádirat szerint a 21 éves fiú úgy érezte, hogy anyja - Soproni Ágnes - akadályozza őt abban, hogy nagyvilági módon éljen. Munkája nem lévén, mobiltelefonokkal üzletelt, de állandóan anyagi gondjai voltak. Anyját fokozatosan meggyűlölte, végül elhatározta: megöleti, és így megszerzi a családi házat. Petróczi András 2000. elején felvetette 26 éves barátjának Lázár Zsoltnak, hogy ölje meg anyját nyolcmillió forintért. A pénzt abból akarta előteremteni, hogy eladja a családi házat - az ügyészség vádirata szerint.

Leütötte majd megfojtotta

Lázár szerdai vallomásából kiderült: két és fél deci vilmoskörte után, Petróczi hosszas unszolására - és mert meg kell tenni, mert mindkettőjüknek így lesz jó - indult Soproni Ágnes szobájába. Az ajtóban viszont, megrettenve a feladattól, visszafordult. Ivott még néhány felest, majd ismét elindult. Egy kábeldarabbal fejbe vágta az akkor még alvó nőt. Ezután dulakodni kezdtek, végül Lázár megfojtotta a szerencsétlen áldozatot. A fiú vallomása szerint ezek után nem emlékszik arra, hogy mi történt, a legközelebbi emléke, hogy ott állt mellette Petróczi, majd együtt felmentek a szobába és elhatározták, hogy kikölcsönöznek egy videókazettát. Rövid autózás után végül lefeküdtek aludni.

A kutyáknak is adtak a húsból

Reggel, ébredés után a holttestet betették a fürdőkádba, majd elhatározták, hogy feldarabolják. Soproni Ágnes fia elindult anyja telefonjával a Balatonra, hogy onnan küldjön magának SMS-eket, azt a látszatot keltve, hogy Soproni Ágnes életben van. Eközben Lázár - aki vallomása szerint először hányt, majd sírt a rá váró feladat miatt - felvett két gumikesztyűt, majd egy fűrésszel feldarabolta a holttestet. Petróczi később azt ajánlotta, vágjanak ki a holttest combjából egy darabot és süssék meg. Ehhez a fiú egy tepsit is hozott. A húsdarabokat végül mégsem sütötték meg hanem a kutyáknak adták. A feldarabolt testrészeket műanyagzsákokba csomagolták, majd a darabokat egymástól 300-500 méterre elásták az Solymáron az erdőben.

Féláron kapott gyümölcscentrifugát a gyilkos

A II. kerületi házat nem tudta értékesíteni Petróczi András, ezért bérbe adta. A bérleti díjból részletekben 400 ezer forintot adott Lázárnak, aki a gyilkosságért féláron kapott még tőle gyümölcscentrifugát, szendvicssütőt, grillsütőt és lábmasszírozót. Hogy mindezt miért tette Lázár András? Erre elmondása szerint máig nem tud választ adni. Azt is elmondta magáról, hogy sajnos nagyon befolyásolható.

A rendőrség kezdetben államigazgatási eljárás keretében vizsgálta Soproni Ágnes eltűnésének ügyét, 2000 októberében azonban büntetőeljárás indult, majd heteken belül eljutottak a két gyanúsítottig, és rábukkantak az áldozat maradványaira.

Soproni Ágnes meggyilkolása kapcsán egy rendőrezredes ellen is büntetőeljárás indult, amelyben végül a Legfelsőbb Bíróság mondta ki jogerősen a tiszt bűnösségét jelentési kötelezettség megszegésének vétségében, és 80 ezer forint pénzbüntetést szabott ki.

Egy rendőr tudott arról, hogy gyilkosság készül

A mindvégig zárt ajtók mögött folyt büntetőperről annyit közöltek a hatóságok, hogy a rendőrezredes 2000. február 14-én olyan információ birtokába jutott, amely szerint egy "Pepó" gúnynevű személy meg akarja öletni az édesanyját. A tiszt azonban erről csak Soproni Ágnes meggyilkolása után, március 30-án tájékoztatta elöljáróját.

Az eljárás adatai szerint, ha időben továbbította volna a rendőr ezredes a kapott információt, esetleg lehetőség nyílt volna arra, hogy a hatóságok behatárolják, ki is az a "Pepó". Ebben az esetben pedig még az sem zárható ki, hogy a gyilkosság megelőzhető lett volna.

Az ügy harmadrendű vádlottja Dajka Beáta, aki emberölés előkészülete miatt áll bíróság elé, ugyanis Petróczi neki is felajánlotta a 8 milliót Soproni Ágnes megöléséért. Dajka a vád szerint ebbe bele is egyezett, és két további személyt megpróbált bevonni a gyilkosságba, de ők ezt visszautasították, s ezt követően már Dajka sem tett további lépéseket az ügyben. A lány nem akart vallomást tenni a bíróságon. A nyomozati vallomásában - amit felolvastak - viszont tagadta, hogy belegyezett volna a színésznő megölésébe.

  • Hírek
  • Hírek