Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Egy sört vagy bort elnéz majd a rendőrség

2008.03.14. 07:16
Fél évre bevonnák a jogosítványát és még százezres büntetést is fizethet az a sofőr, aki nem hajlandó alávetni magát a rendőri alkoholszint ellenőrzésnek - tervezi az ORFK közlekedésrendészet vezetője, aki cserébe azt ígéri: ha a mai szint harmadára csökken Magyarországon az ittasan okozott balesetek száma, a rendőrség kezdeményezni fogja, hogy egy pohár sörrel vagy borral a magyar autósok is vezethessenek - közölte pénteken a Népszabadság.

Bár a nulla tolerancia bevezetése óta (ha elszíneződik a szonda, helyben elveszik a jogosítványt) az ORFK adatai szerint drasztikusan csökkent az ittas vezetésen ért autósok száma, a lap információja szerint a közlekedésbiztonság javításáért a rendőrség további szigorításokat kezdeményez.

Jelenleg 0,8 ezrelékig szabálysértés, a fölött bűncselekmény az ittas vezetés. A rendőrség szeretné elérni, hogy a bűncselekmény értékhatárát szállítsák le 0,5 ezrelékre. Továbbá, hogy a jövőben a mért érték, s ne az alkoholos befolyásoltság alapján szabhassák ki a büntetést.

A rendőrség tervei szerint a jövőben az elektronikus légalkoholmérők által kimutatott érték alapján szabnák ki a bírságokat, s döntenének arról is, hogy mennyi időre vonnák be a jogosítványt.

Komáromi Endre ezredes, az ORFK közlekedési főosztályának vezetője a lapnak elmondta azt is, megszüntetni javasolják a kötelező vérvételt azokban az esetekben, amikor az autós nem hajlandó megfújni, vagy nem szabályosan fújja meg a szondát. Ilyenkor ma vért vesznek, ha kell, erőszakkal. A jövőben, ha a jogalkotó is úgy akarja, aki nem hajlandó megfújni a szondát, azt úgy tekintené a rendőrség, mintha ittasan vezetett volna, és a kiszabható maximális büntetést kapná: 150 ezer forint pénzbírságot és hat hónapra bevonnák a jogosítványát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?