Huba
17 °C
33 °C

Egy sört vagy bort elnéz majd a rendőrség

2008.03.14. 07:16
Fél évre bevonnák a jogosítványát és még százezres büntetést is fizethet az a sofőr, aki nem hajlandó alávetni magát a rendőri alkoholszint ellenőrzésnek - tervezi az ORFK közlekedésrendészet vezetője, aki cserébe azt ígéri: ha a mai szint harmadára csökken Magyarországon az ittasan okozott balesetek száma, a rendőrség kezdeményezni fogja, hogy egy pohár sörrel vagy borral a magyar autósok is vezethessenek - közölte pénteken a Népszabadság.

Bár a nulla tolerancia bevezetése óta (ha elszíneződik a szonda, helyben elveszik a jogosítványt) az ORFK adatai szerint drasztikusan csökkent az ittas vezetésen ért autósok száma, a lap információja szerint a közlekedésbiztonság javításáért a rendőrség további szigorításokat kezdeményez.

Jelenleg 0,8 ezrelékig szabálysértés, a fölött bűncselekmény az ittas vezetés. A rendőrség szeretné elérni, hogy a bűncselekmény értékhatárát szállítsák le 0,5 ezrelékre. Továbbá, hogy a jövőben a mért érték, s ne az alkoholos befolyásoltság alapján szabhassák ki a büntetést.

A rendőrség tervei szerint a jövőben az elektronikus légalkoholmérők által kimutatott érték alapján szabnák ki a bírságokat, s döntenének arról is, hogy mennyi időre vonnák be a jogosítványt.

Komáromi Endre ezredes, az ORFK közlekedési főosztályának vezetője a lapnak elmondta azt is, megszüntetni javasolják a kötelező vérvételt azokban az esetekben, amikor az autós nem hajlandó megfújni, vagy nem szabályosan fújja meg a szondát. Ilyenkor ma vért vesznek, ha kell, erőszakkal. A jövőben, ha a jogalkotó is úgy akarja, aki nem hajlandó megfújni a szondát, azt úgy tekintené a rendőrség, mintha ittasan vezetett volna, és a kiszabható maximális büntetést kapná: 150 ezer forint pénzbírságot és hat hónapra bevonnák a jogosítványát.