Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Antiszemita sorozat Egyiptomban

2002.11.08. 09:33
Az izraeli külügyminisztérium tiltakozott amiatt, hogy Egyiptomban vetíteni kezdték a Ló nélküli lovas című tévésorozatot, amelyet a Cion bölcseinek jegyzőkönyve, az antiszemita irodalom "klasszikusa" ihletett.
"Izrael súlyos ügynek tartja a féktelenül antiszemita sorozat bemutatását, amely tagadja államunk létezésének minden jogát" - mondta csütörtökön Amira Oron, a minisztérium szóvivője. "Annál is inkább sajnáljuk sugárzását, mert korábban már tudattuk aggodalmainkat e tárgyban az egyiptomi hatóságokkal" - tette hozzá. A szóvivő kijelentette, hogy az Egyiptomban forgatott és más arab országokban is műsorra tűzött sorozat ellentmond az 1979-ben kötött izraeli-egyiptomi békemegállapodásnak, amely tilt mindenfajta gyűlöletkeltést a két ország között.

Izráel Lau askenázi főrabbi szenvedélyesen kikelt az ellen, hogy a filmet a közszolgálati tévében is sugározták, és Izrael kairói nagykövetének visszahívását követelte - jelentette az AFP.

Az Egyesült Államok szerdán ugyancsak nyugtalanságának adott hangot a sorozat egyiptomi bemutatása miatt, amelyet még szerzői bevallása szerint is a múlt század elején, a cári Oroszországban íródott és "világuralomra törő zsidó összeesküvésről" szóló Cion bölcseinek jegyzőkönyve sugallt, amelyből előszeretettel merített a náci propagandagépezet is.

A ramadánra időzítették

Az egyiptomi Dream magántelevízió szerda este, a muzulmán böjti hónap első napján vetítette a sorozat első részét, az állami tv második csatornáján a csütörtökre virradó éjszaka láthatták a nézők.

Az iraki tévé első csatornája ugyancsak megkezdte a vihart kavart sorozat játszását, a Hezbollah libanoni síita mozgalom televíziójában, az al-Manarban pedig már a negyedik résznél tartanak. Az Egyesült Arab Emírségekben a Dubaj TV az egyetlen, amely jelezte, hogy műsorára tűzi a sorozatot. Jemenben és Bahreinben a ramadán alatt, Katarban a muzulmán szent hónap után vetítik a filmet.

Szaúd-Arábiában, Kuvaitban, Jordániában és Iránban nem mutatják be a XIX. század végén játszódó sorozatot, amelynek egyiptomi főhőse az angol megszállás és a cionizmus ellen harcol.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?