Jusztina
3 °C
16 °C

Antiszemita sorozat Egyiptomban

2002.11.08. 09:33
Az izraeli külügyminisztérium tiltakozott amiatt, hogy Egyiptomban vetíteni kezdték a Ló nélküli lovas című tévésorozatot, amelyet a Cion bölcseinek jegyzőkönyve, az antiszemita irodalom "klasszikusa" ihletett.
"Izrael súlyos ügynek tartja a féktelenül antiszemita sorozat bemutatását, amely tagadja államunk létezésének minden jogát" - mondta csütörtökön Amira Oron, a minisztérium szóvivője. "Annál is inkább sajnáljuk sugárzását, mert korábban már tudattuk aggodalmainkat e tárgyban az egyiptomi hatóságokkal" - tette hozzá. A szóvivő kijelentette, hogy az Egyiptomban forgatott és más arab országokban is műsorra tűzött sorozat ellentmond az 1979-ben kötött izraeli-egyiptomi békemegállapodásnak, amely tilt mindenfajta gyűlöletkeltést a két ország között.

Izráel Lau askenázi főrabbi szenvedélyesen kikelt az ellen, hogy a filmet a közszolgálati tévében is sugározták, és Izrael kairói nagykövetének visszahívását követelte - jelentette az AFP.

Az Egyesült Államok szerdán ugyancsak nyugtalanságának adott hangot a sorozat egyiptomi bemutatása miatt, amelyet még szerzői bevallása szerint is a múlt század elején, a cári Oroszországban íródott és "világuralomra törő zsidó összeesküvésről" szóló Cion bölcseinek jegyzőkönyve sugallt, amelyből előszeretettel merített a náci propagandagépezet is.

A ramadánra időzítették

Az egyiptomi Dream magántelevízió szerda este, a muzulmán böjti hónap első napján vetítette a sorozat első részét, az állami tv második csatornáján a csütörtökre virradó éjszaka láthatták a nézők.

Az iraki tévé első csatornája ugyancsak megkezdte a vihart kavart sorozat játszását, a Hezbollah libanoni síita mozgalom televíziójában, az al-Manarban pedig már a negyedik résznél tartanak. Az Egyesült Arab Emírségekben a Dubaj TV az egyetlen, amely jelezte, hogy műsorára tűzi a sorozatot. Jemenben és Bahreinben a ramadán alatt, Katarban a muzulmán szent hónap után vetítik a filmet.

Szaúd-Arábiában, Kuvaitban, Jordániában és Iránban nem mutatják be a XIX. század végén játszódó sorozatot, amelynek egyiptomi főhőse az angol megszállás és a cionizmus ellen harcol.