Márk
12 °C
26 °C

Pokoli torony a Nagyvárad téren

2002.06.13. 18:49
A katasztrófavédelem helikopterét Medicopter 117-nek, a Semmelweis Egyetem füstölő épületét pedig a Kész Átverés felvételének nézték egyesek csütörtök délelőtt a Nagyvárad téren. A több mint 150 tűzoltó bevetése azonban csak gyakorlat volt, nem pedig valós tűzeset, ahogyan azt egy internetes újság helyszíni tudósítója vélte.
Több mint 150 tűzoltó 34 gépjárművel és egy helikopterrel tartott gyakorlatot a Semmelweis Egyetem Nagyvárad téri Elméleti Tömbjében. A feltételezés szerint a toronyépület 18. emeleti laboratóriumában robbanás történt, majd tűz ütött ki, mely a felsőbb szintekre és a tetőre is átterjedt.

Még a tűz ropogása is hallatszott

Sűrű füst tört fel az épületből
Az épület ablakaiból sűrű füst tört fel, a nagyteljesítményű hangszórókon keresztül pedig még a tűz ropogását és az ablakok kitörését is lehetett hallani. Feltehetőleg ez ihlette meg egy internetes újság helyszíni tudósítóját, aki beszámolójával egyértelműen megnyerte a hírversenyt: "A ma.hu munkatársának jelentése szerint a tűzoltók jelenleg is a lángok eloltásán dolgoznak. 3 helikopter szórta a vizet, sok tűzoltó autó, darus kocsi emelt fel tűzoltót. Felmerül, hogy robbanás, vagy szándékos gyújtogatás történt." A fővárosi tűzoltóság hírközpontjába egyébként tizenegy bejelentés érkezett, a telefonálókat természetesen megnyugtatták, hogy nincs komoly baj, csak gyakorlatról van szó.

Ez nem a Medicopter 117
Egy valós tűzeset esetén az épületet 600-800 embernek kell azonnal elhagynia. Ezt a füstmentes lépcsőházon keresztül tehetik meg, a lifteket ugyanis biztonsági okokból le kell állítani. A toronyház több mint húsz szintből áll, a tűzoltók emelőkosárral azonban csak a kilencedik emeletig tudják megoldani a mentést. Ezért a gyakorlaton azt is imitálták, hogy többen az épület tetején találtak menedéket maguknak a tűz elől; őket mentőhelikopterrel hozták le. A diszkófüsttel telítődött folyosókon ragadt embereket pedig mentőálarcban kísérték ki az épületből. Mivel vegyi laboratóriumban történt a feltételezett tűz, ezért a polgárvédelmisek sem hiányozhattak, akik a lépfene-láznál bejáratott sárga ruháikkal ismét jól elhárították a vészhelyzetet.

A belügyminiszter nem jött el

A fővárosi tűzoltóság és a katasztrófavédelem vezetői tisztes távolból, az Orczy kertből követték végig az eseményeket. Lamperth Mónika belügyminiszter azonban nem jött el, így nem találkozhatott Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgatóval, aki a kormányváltás miatt nagy valószínűséggel távozni kényszerül posztjáról.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!