Auguszta
-3 °C
2 °C

Vesztegetés miatt bíróság előtt egy izsáki rendőr

2005.11.17. 15:31
Hivatalos személy által elkövetett vesztegetéssel, valamint hivatali visszaéléssel vádol a megyei ügyészségi nyomozóhivatal egy 22 éves körzeti megbízottat. A rendőr a vád szerint egy autóstól pénzt fogadott el, egy máésik esetben pedig megsértette a helyszíni bírságolás szabályait, valamint zsebre bírságolt.

Megkezdődött csütörtökön a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon annak az izsáki rendőrnek a tárgyalása, akit hivatalos személy által elkövetett vesztegetéssel, valamint hivatali visszaéléssel vádol a megyei ügyészségi nyomozóhivatal. Az ügyészség szerint a rendőr őrmester két alkalommal fogadott el pénzt az általa ellenőrzött autósoktól.

A 22 éves körzeti megbízott 2004 májusában állított meg egy autóst Izsák közelében. A gépkocsi ablakai sötétített üvegűek voltak, ezért az erről szóló műbizonylatot kérte, amit a sofőr nem tudott megmutatni. A rendőr közölte, hogy be kell vonnia a forgalmi engedélyt. Az ügyészség szerint a személygépkocsi vezetője felajánlott tízezer forintot, amit a rendőr elfogadott, és nem kezdeményezte a szabálysértési eljárást.

Az ügyészség szerint a vádlott hasonlóképpen intézkedett később egy másik, szintén sötétített üveggel felszerelt autóssal, akit végül hatezer forintra büntetett meg. Az ügyészek szerint az autóstól kapott összeget az őrmester a sajátjaként kezelte, de megsértette a helyszíni bírságolás szabályait is, mert csak csekket adhat rendőr a megbírságolt személynek. A nyomozás során az őrmester tagadta a vádat. A bíróság két napot tűzött ki a bizonyítási eljárás lefolytatására.