Alfréd
-2 °C
2 °C

Postán nemzene az elítélt kaliforniai

2001.09.06. 17:13
Egy kaliforniai elítélt perrel kényszerítheti a börtönigazgatóságot, hogy engedélyezzék számára a postai megtermékenyítést. William Gerber azt szerette volna elérni, hogy postán küldhesse el nejéhez spermáját, de megtagadták tőle a "távolból szeretés" lehetőségét. Egy szövetségi fellebbviteli bíróság szerint azonban ennek semmi akadálya, jöhet a gyerek.
Egy életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt kaliforniai férfi nemrég azzal a szokatlan kéréssel fordult a börtön vezetéséhez, hogy felesége hajlott korára és saját "korlátozott cselekvési szabadságára" tekintettel tegyék számára lehetővé, hogy spermáját postán juttassa el nejéhez.

Ha a hegy nem megy Mohamedhez...

Mint William Gerber a Reutersnek elmondta, nagyon szeretne apa lenni. 1997-ben zárták be, fegyverrel és kábítószerrel elkövetett sorozatos visszaélések miatt, felesége pedig már 46 éves. Büntetése azt is magában foglalja, hogy felesége nem látogathatja meg, ezért nem maradt más lehetősége, mint hogy postai úton egyesülhessen asszonyával.

A börtönben megtagadták a férfi kérését, méghozzá azzal a szánalmasan kicsinyes indokkal, hogy nem tudta hitelt érdemlően bebizonyítani, hogy orvosilag rá van szorulva a börtönkórház megfelelő szolgáltatásaira, sem azt, hogy ezt a jogot az alkotmány biztosítja számára. Miután Gerber rájött, hogy egy egyszerű kólásüvegben csak nem csempészheti ki az életet hordozó magvakat, bírósághoz fordult. A bíróság azonban úgy döntött, hogy a férfi feladta "megtermékenyítéshez való jogát", amikor bevonult a börtönbe.

Jöhet a gyerek

De most fordult a kocka! Egy szövetségi fellebbviteli bíróság félresöpörte a börtönvezetés és a vele szövetséges ügyvédek érveit, mondván, az elítélteknek is joguk van a szaporodáshoz. A döntés értelmében most a büntetés-végrehajtásnak kell demonstrálnia, hogy pontosan milyen technikai akadálya is van annak, hogy Gerber apai örömök elé nézhessen.

A börtönélet hátrányai

A bíróság nemmel szavazó tagja azonban kemény szavakkal ítélte el a döntést, mely szerinte gyakorlatilag "alkotmányos joggal ruházza fel az elítélteket, hogy postai úton szaporodjanak". "A bírósági többség egyszerűen nem tudta megérteni, hogy a börtönéletnek bizony vannak hátrányai, így az is, hogy az elítélt nem élhet normális családi életet" - dörögte Barry Silverman bíró.