Szilárda
-4 °C
3 °C

Fekete ikrei születtek egy fehér házaspárnak

2002.07.08. 10:35
Összecserélte a spermákat egy megtermékenyítési klinika, ezért fekete ikrei születtek egy fehér házaspárnak Nagy- Britanniaban. Az eset jogi problémákat is felvet, mert nem egyértelmű, hogy kik számítanak az ikrek igazi szüleinek.
A megtermékenyítési klinika összekeverte a donorspermát, ezért fekete ikrei születtek egy fehér házaspárnak Nagy-Britanniaban. A pár már évek óta járt az intézménybe, de eddig nem sikerült a megtermékenyítés. Most sikerrel jártak, de megdöbbenésükre az újszülöttek bőre sötétbarna volt a várt fehér helyett. Az eset jogi problémákat is felvet, mert nem egyértelmű, hogy kik számítanak az ikrek igazi szüleinek. A BBC szerint ez volt az első ilyen eset Nagy-Britanniában.

Elcserélték a spermát

Nagy-Britanniában mintegy 27 ezer páron segítenek évente mesterséges megtermékenyítéssel. Az eljárás során a petesejtet laboratóriumi körülmények között termékenyítik meg az ondósejttel, utána ültetik be az anyaméhbe. Pilanatnyilag űgy tűnik, hogy az intézet egy fekete férfi spremáját használta fel, ám szakértők szerint ez szinte lehetetlen, mert a folyamat minden lépcsőjén kettős ellenőrzést alkalmaznak.

Hibák világszerte

1998-ban egy New York-i nő hozta világra más gyermekét. Az eset hasonló volt a mostanihoz, a fehér nőnek ugyanis fekete csecsemője született. A bírósági döntés értelmében a gyermeket át kellett adnia a biológiai szülőknek. Hollandiában 1993-ban adott életet egy fekete ikerpárnak egy fehér nő. A DNS teszt kimutatta, hogy a klinika öszzekeverte a fehér férj és egy Holland Antillákon születette fekete férfi spermáját. A holland nő megtartotta a gyerekeket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!