Jusztina
3 °C
16 °C

Nyilvános a madridi repülőbalesetről készült felvétel

2008.09.18. 22:44
Nyilvánosságra került a madridi repteret üzemeltető cég felvétele az augusztusi, 154 halálos áldozatot követelő légikatasztrófáról.

Az El Pais csütörtökön nyilvánosságra hozta a Spanair spanyol légitársaság repülőjének augusztus végi, madridi katasztrófájáról készült biztonsági kamerás felvételt. A felvétel léte tudott volt, ám azt eddig nem vetítették le nyilvánosan.

A lap értesülései szerint a felvételt a spanyol repülőtereket üzemeltető AENA cég egyik kamerája készítette. Az elpais.com oldalon megtekinthető felvételen egy telefonbeszélgetés is hallható az irányítótorony és a repülőtér központja között, amelyben a balesetről tájékoztatja egy női hang a repülőteret.

A Spanair gépe röviddel felszállása után zuhant le, először farok részével csapódva a földnek, majd kigyulladt. 154 ember halt meg, és 18-an sérültek meg.

Azt továbbra sem tudni, hogy pontosan mi okozta a Kanári-szigetekre tartó gép katasztrófáját. Az El Pais és az El Mundo spanyol lapok a héten nyilvánosságra hoztak kiszivárogtatott részleteket a hivatalos jelentésből, amelyben az áll, hogy a gép fékszárnyai nem a megfelelő pozícióban álltak, és emiatt veszített magasságából, majd zuhant le.

A pilóták csak későn vették észre a problémát, mert nem működtek a figyelmeztető jelzések.