Viola
-5 °C
-2 °C

Ne etesse halálra, fogadja inkább örökbe!

2002.07.26. 17:32
Állatot örökbe fogadni nemes, szívet melengető cselekedet. Emberemlékezet óta fogadnak örökbe állatot gyerekek, felnőttek, pórnépek, nemesek. Ma online is lehet, de a jótékonyság igaz hívei, a sztárok és a politikusok testi valójukban, rokonostól, sajtóstól csinálják. Ezúttal Schmitt Pál főpolgármester-jelölt ment családjával állat-gyereket választani a fővárosi Állatkertbe.
Zebra, elefánt, zsiráf, teknős, szurikáta

Schmitt Pál budapesti főpolgármester-jelölt, felesége, Makray Katalin, és gyermekeik a Fővárosi Állat és Növénykertben nevelt állatokat fogadtak örökbe pénteken délután.

A főpolgármester-jelölt sajtóirodájának közleménye szerint a család "a patinás fővárosi intézmény által végzett - a természeti környezet védelmére nevelő, ismeretterjesztő - munkára kívánja felhívni a közvélemény figyelmét".

Az éppen az állatkertben bóklászó közvélemény esetében sajnos ez nemigen sikerülhetett. Nem is sikerült: a nem Schmitt-gyerekek az Állatkert állatait nézegették, a szülők pedig nevetgélő gyermekeikben gyönyörködtek.

A másik közvélemény figyelméről most csak találgatni lehet. Tény, elég sok fényképezőgépes ember kísérte Schmitt Pált és családját: megjelenik majd egy-egy idilli fotó az újságok színéhez illő képaláírással.

Volt mit fotózni: a főpolgármester-jelölt és felesége a Virunga nevű zebrát, Petra lányuk Zitta elefántot, Alexa lányuk Elmolo zsiráfot, Gréta lányuk pedig a Kazinczy nevű sarkantyús teknőst fogadta örökbe.

A családdal érkezett Kiss Antal, Schmitt Pál titkára is. Ő egy szurikátát választott. Ez egy menyétszerű kicsinyke cibetmacskaféle. Aranyos amúgy.

Ki milyen állathoz vonzódik?

Similia Similibus Curentur, vagyis hasonló a hasonló által gyógyíttatik. A bölcsességre rímel a közhelyes szociálpszichológiai tétel, miszerint minden ember olyan állathoz vonzódik, amilyenhez hasonlít.

Az állatkerti örökbefogadásoknál is tetten érhető az ego e szimpla kiterjesztésének jelensége.

Demjén Ferenc az állatkert egyik legrégibb nevelőszülője: 1993-ban fogadta örökbe a sziamang majompárt. A PADÖDÖ-lányok Hella elefántot és Béla barnamedvét választották. Pogány Judit színművésznő "gyermeke": az Éjszakai-ház összes lakója, a Bence nevű vadmacska, és Arni a szakállas bagoly. Alföldi Róbert színművész Kokót, a kakadut fogadta örökbe. Farkasházy Tivadar Palit, a fehérfarkast választotta, Geszti Péter pedig egy lajhárt nevelget. Kuncze Gábor egykori belügyminiszter választása Sárára, a grizzly medvére esett. Örökbefogadott az R-Go együttes is, méghozzá egy tevét. Az egyszer volt Bestiák együttes lányai pedig stílszerűen a Pussy elnevezésű oroszlánlányt választották. Zalatnay Sarolta a Pippin ormányos medve anyukája.

Nehezen bizonyítható, de valószínűleg hazánk a világ egyetlen országa, ahol már állat is fogadott örökbe állatot: Csala Zsuzsa ugyanis kutyájával közösen tett jót nemrég Snuffi háziszamárral.

Kövesse Ön is a példát

Ön is megtalálhatja tehát állati alteregóját. Fogadjon örökbe online, most. A Budapesti Állatkerti alapítványon keresztül pár perc alatt, egy humán adoptáció árának töredékért apuka vagy anyuka lehet bárkiből.

Ha bizonytalan, hogy milyen állat is illik Önhöz, merítsen ihletet a legtöbb örökbefogadóval rendelkező állatok toplistájából. Nézze meg mások milyen állatokat fogadnak örökbe szívesen. Ha kedvetlen, és nem akarja megnézni a listát, segítünk: Schmitt Alexa kedvence, Elmolo zsiráf a legnépszerűbb. Huszonhét apja, illetve anyja van. Plusz az igaziak. Kövesse tehát Ön is a Schmitt család példáját, hiszen nincs szebb, mint önzetlenül, gyarló világi érdekektől mentesen segíteni, hogy jobb legyen az állatkerti jószágok élete.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!