Benedek
-5 °C
5 °C

Busszal járhatnak a spóroló rendőrök

2004.04.28. 12:17
A kormányzati megszorítások miatt négymilliárd forinttal kap kevesebbet a tervezetnél az ORFK. A megszorítások miatt takarékossági intézkedéseket vezettek be, a tervek szerint csak az kap szolgálati fegyvert, akinek a munkakörében nélkülözhetetlen. A rendőrök a jövőben, ha van rá lehetőség, a szolgálati autó helyett tömegközlekedéssel utazhatnak. Akciókat is csak akkor tarthatnak, ha van rá fedezet.
Takarékosságra kényszerül az Országos Rendőr-Főkapitányság a kormányzati megszorítások miatt. Az "olcsóbb állam" működését célzó intézkedések keretében a rendőrség tervezett forrásainál négymilliárd forinttal jut kevesebb idén az ORFK-nak.

Sem akciók, sem túlóra

2,2 milliárd forint közvetlen költségvetési elvonás mellett mintegy egymilliárd forint értékben maradnak el a ruhapénz-kifizetések és 700 millió forintnyi járulékfizetési teher húzódik át idénre - mondta el Sipos Gyula, a főkapitányság gazdasági főigazgatója.

A főigazgatóság 48 pontos takarékossági csomagot fogadott fel, ez azonban "nem érintheti sem a dolgozók szociális juttatásait, sem a szolgáltatás színvonalát". Ennek némileg ellentmond, hogy a jövőben csak akkor szervezhetnek közlekedési illetve közrendvédelmi akciókat a rendőrségen, ha biztosítani tudják rá a szükséges anyagi fedezetet, de ugyanez vonatkozik a túlórák elrendelésére is.

Tömegközlekedéssel, fegyver nélkül

A kapitányságok megüresedett álláshelyeire is csak különösen indokolt esetben vehetnek fel új alkalmazottat. "Mintegy 1500 fős létszámhiányt kell tartanunk ebben a rendszerben ahhoz, hogy komolyabb bérfizetési feszültségek ne keletkezzenek" - mondta el Sipos.

A takarékossági csomag kitért arra is, hogy a rendőrök lehetőség szerint ne a szolgálati autóval közlekedjenek, hanem a tömegközlekedési eszközöket használják. Emellett ezentúl fegyvert sem kaphatnak a hivatali beosztásokban dolgozó rendőrök, így csak azok számíthatnak lőfegyverre illetve védőfelszerelésre, akiknek munkaköre ezt indokolja.

Alakizni sem kell

Mindemellett megszüntetik az alaki-technikai szemléket, sőt tervbe vették azt is, hogy a rendőröknek ezentúl ruhapénz helyett ruhát, sapkát és bakancsot osszanak.