Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

'Csak' rablógyilkosság volt a sashalmi kivégzés

2005.07.22. 11:55
Nem kivégzés, nem leszámolás hanem rablógyilkosság volt a nyomozók szerint a nagy visszhangot kiváltó sashalmi bűncselekmény. A rendőrök most a szerdán hajnalban több lövéssel megölt vállalkozó ismeretségi körét, baráti és üzleti kapcsolatait, érdekeltségeit próbálják feltérképezni.

Továbbra is keresi a rendőrség azt a fiatalembert, aki utolsónak távozó vendégként láthatta a XVI. kerületi Viktória bárba behatoló két símaszkos fegyverest. A nyomozók jelenleg a több lövéssel megölt tulaj ismerettségi körét, baráti és üzleti kapcsolatait, érdekeltségeit próbálja feltérképezni, tudtuk meg Horváth Ferenc alezredestől, a Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főosztályának vezetőjétől.

A rendőrség jelenlegi álláspontja szerint egyértelműen a pénzszerzés motiválta a tetteseket, azaz nem bérgyilkosság, leszámolásos kivégzés, hanem rablógyilkosság történt. Ezt a helyszínen talált nyomok, illetve a családtagok beszámolói alapján gondolják így a nyomozók.

Többször is rálőttek

Az eddig összegyűjtött információk alapján a következőképp történhetett a rablógyilkosság: záróra után az utolsó vendég is elhagyta a bárt, ekkor a két símaszkos férfi berontott a helyiségbe. A pisztollyal felfegyverkezett férfiak megkötözték a záráshoz készülődő pultost, majd a családi ház privát részébe vezető ajtón felmentek az emeletre, ahol valószínűleg további értékeket kerestek. Itt a tulaj és felesége, valamint a két velük élő idősebb gyerekük tartózkodott, ők rémülten próbálták rábeszélni a rablókat, hogy hagyják el a házat, ne bántsák őket.

A két férfi erre a nőt és a két gyereket beterelte a ház egyik szobájába, bezárták őket, és magukra maradtak a családfővel. A férfira végül eddig ismeretlen indítékból többször is rálőttek, a pisztolygolyók testszerte több halálos sebet ejtettek rajta. Az első hírekkel ellentétben nem dobták el a helyszínen fegyverüket, a rendőrség a boncolás alapján csak annyit tudott megállapítani, hogy kis kaliberű maroklőfegyvert használtak. A bár pénztárgépéből a napi bevétel, körülbelül kétszázezer forint tűnt el.


A Viktória

Ismerhették áldozatukat

A rendőrség feltételezései szerint a tettesek jó helyismerettel rendelkeztek, tisztában voltak áldozatuk életkörülményeivel, és a nagy zsákmány reményében törtek be a Margit utcai családi házba. A Budapesti Rendőr-főkapitányság Életvédelmi Osztálya emberölés miatt nyomoz az ismeretlen tettesek ellen, és várják az esetleges tanúk - köztük a zárórakor távozó fiatalember - jelentkezését.

Szerda óta többféle találgatás is megjelent arról, hogy miért kellett meghalnia a jómódú vállalkozónak. Egyes értesülések szerint a házuk alsó szintjén játéktermet is üzemeltető tulaj és felesége érdekelt lehetett a Pest megye területén működő pénznyerő automaták üzemeltetésében, többek között e miatt is kerülhettek összeütközésbe "eltérő üzleti érdekekkel". A környékbeliek beszámolói szerint többször is volt már kisebb-nagyobb csetepaté a Viktória bárban, és ezek is vezethettek végül a gyilkossághoz.