Sára, Márió
2 °C
6 °C

Tinédzseroszlatás hangsebességgel

2006.02.16. 13:45
Csak 12-22 év közötti fiatalok számára hallható kellemetlen hangot kibocsátó eszközzel oldanák meg Nagy-Britanniában az ifjúsági problémát. A készüléket tesztelő boltosok máris legendákat regélnek a Szonikus Tinédzserrettentőről.

Új eszközt tesztel a brit rendőrség az egyre problémásabb ifjúsági probléma kezelésére. A brit tinédzserek szórakozási lehetőség híján legszívesebben a környékbeli vegyesboltok előtt bandáznak, hangoskodásuk, apróbb garázdaságaik állandó problémát jelentenek.

Most azonban megszületett a csodafegyver, a már nevében is félelmetes Szonikus Tinédzserrettentő. A 622 fontba (228 000 forintba) kerülő eszköz nagyfrekvenciás hangot ad ki, ami Amanda Davies rendőrnyomozó szerint fájdalmat nem, de kellemetlen érzéseket okoz. Az igazi extra, hogy a hang olyan nagy frekvenciájú, hogy azt már egy bizonyos életkort, a kutatók szerint 22 évet betöltött felnőtek már nem is érzékelik.

"A hangot alapvetően 12-22 év közötti emberek hallják, kellemetlen érzést okoz" - nyilatkozta Davies a brit Press Association (PA) hírügynökségnek.

Az eszközt a rendőrség Stafordshire-ben tesztelte. A kísérletben részt vevő boltosok annyira elégedettek voltak az eredményekkel, hogy valamennyien vásárolni akarnak maguknak is.

"A készüléket a boltosok kezelhetik. Ha megjelenik egy banda, bekapcsolják, a fiatalok pedig pár perc múlva el is mennek" - mondta Davies a PA-nak. A boltosok máris "csodás eredményekről" számoltak be.