Kornélia
1 °C
14 °C

Emberölési kísérlettel is vádolják Stecurát

2003.05.28. 07:41
Emberölés kísérletéért is vádat emelnek Leonid Stecura, egy Magyarországon a kilencvenes években tevékenykedő ukrán bűnszervezet vezetője ellen. Hat évvel ezelőtt tizenhét késszúrással akartak megölni egy férfit Kőbányán, aki a támadást túlélte, így tanúskodhat Stecura, a feltételezett felbujtó ellen - írja a szerdai Népszabadság.
Az ORFK szervezett bűnözés elleni igazgatósága felbujtóként elkövetett emberölés kísérletéért és zsarolásért vádemelést javasol Leonid Stecura ellen, akinek ügyvédje a Népszabadságnak elmondta: nincsenek közvetlen bizonyítékok védence ellen, az ukrán férfi nem is tartózkodott Magyarországon, amikor állítólag az ő utasítására megkíséreltek megölni egy csecsen férfit. A rendőrség azonban, többek között Stecura mobiltelefonjának híváslistájával, bizonyítani tudja, hogy a kérdéses időben a gyanúsított Magyarországon volt, és azt is, hogy ő adta ki az ölési parancsot.

Az eset 1997. május 9-ről 10-re virradó éjszaka történt, amikor a vádirat szerint Stecura megbízottjai egy szórakozóhelyről elhurcoltak és megkínoztak egy csecsen férfit, akit a X. kerületbe vitték és 17 késszúrást ejtettek rajta. Másnap egy környékbeli felfedezte a kivérzett, még élő férfit, és értesítette a rendőrséget. Közben egy ásóval a helyszínre ért egy ukrán férfi, akinek a "halott" elföldelése lett volna a feladata. A rendőrök elfogták, akkor azonban nem vallott - derül ki a Népszabadságból.

A nyomozást az ORFK emberei 2001-ben újraindították, mivel információik szerint az ügy összefüggésbe hozhatók Stecurával és az általa irányított ukrán bűnszervezettel. Stecurát 2001. október elsején kommandósok fogták el egy Ukrajna felé tartó vonaton.