Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Tűz az isztambuli reptéren

2006.05.24. 16:41
Emberek százainak kellett menekülniük, sűrű fekete füst gomolyog a reptéren. A Malév gépe rendben hazaindult.

Hatalmas tűz ütött ki az isztambuli Atatürk Nemzetközi Reptér teherszállítási termináljában. A tűz miatt utasok és dolgozók százai menekültek pánikba esve, a hatóságok ezreket evakuáltak a környező utasterminálokból, jelentette a Forbes.


Nézze meg képeinket!

"Mindössze három sérültről tudnak" - nyilatkozta az Indexnek Székelyné Németh Mária isztambuli magyar főkonzul. Tájékoztatása szerint a Malév menetrendszerinti járata rendben megérkezett, és még a tűz keletkezése előtt vissza is indult Budapestre, a tűznek nincsenek magyar áldozatai. Korábbi török tévéjelentések két halotról és harminc sérültről szóltak, de tévesnek bizonyultak.

Fikret Kasapoglu főpolgármester-helyettes tájékoztatása szerint is hárman sérültek meg, jelentette az AP. A hatóságok rövidzárlatra gyanakszanak, de felmerült az is, hogy vegyi anyag gyulladt be, jelentette a BBC. A tüzet megelőzően nem volt robbanás, semmi sem utalt terrorista támadásra. Amióta tombol a tűz, néha kisebb robbanásokat hallani.

Az NTV értesülései szerint a tűz az üzemanyagtartályok közelében ütött ki. A hírcsatorna úgy értesült, hogy több dolgozó is a lángoló épületben rekedt, egy szemtanú szerint ugyanakkor mind a 250 dolgozó kimenekült.

A reptér teherszállítási termináljában kiütött tűz sűrű, fekete füstbe borította a környéket. A terminál ablakán kicsapó lángokat hidroplánokról is oltották. A tüzet végül sikerült megfékezni, bár egy rövid ideig egy szomszédos hotelt is fenyegetett. A reptér egy ideig nem tudott gépeket fogadni, ezek felette köröztek. Mostanra Székelyné tájékoztatása szerint helyre állt a rend, kisebb késésekkel, de a gépek rendben közlekednek.


Az isztambuli reptér műholdról
Forrás: Google Maps

A teherszállítási terminál leégése miatt a teherszállító gépeket nem tudja fogadni az Atatürk Nemzetközi Reptér, a gépeket a város ázsiai oldalán fekvő Sabiha Gökcen Repülőtérre és a corlui reptérre irányították.

A török közlekedési minisztériumban rendkívüli ülést hívtak össze az eset tisztázására.

Az Atatürk reptér
Az Atatürk repülőtér az európai oldalon található, 15 kilométerre délnyugatra a városközponttól, a Márvány-tenger partján. A reptérnek két terminálja van, egy a nemzetközi és egy a belföldi járatok számára. Budapestről mindkét közvetlen menetrend szerinti járatot üzemeltető légitársaság (Malév és Turkish Airlines) erre a reptérre közlekedik.
Forrás: Wikipedia