Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Szovjet köztársaságot kiáltottak ki két észt tanyán

2008.09.12. 11:11
Barátsági szerződést kötne Oroszországgal a független észt szovjetköztársaság. A szovjetköztársaságot két észak-észtországi tanyán kiáltották ki. Az észt rendőrség szerint nincs ok a pánikra.

Független szovjetköztársaságot kiáltottak ki két észak-észtországi tanyán, jelentette a Ria Novosztyi orosz hírügynökség orosz kommunista forrásokra hivatkozva. A két tanya közös kiáltványa szerint "nem akarnak többet a burzsoá észtországban élni, ahol senki sem törődik a hétköznapi emberekkel".

A függetlenségi kiáltvány szerint Észtországban "tombol a munkanélküliség és a korrupció, és minden a NATO-tól és az amerikaiaktól függ", írja a Ria Novosztyi, ami szentpétervári kommunistáktól kapta meg a kiáltvány szövegét.

A szovjetköztársaság kikiáltását más forrás nem erősítette meg. Az észt rendőrség szerint nyilvánvaló provokációról van szó. Andres Kahar rendőrségi szóvivő szerint "kezelik a kérdést", és "pánikra nincs ok", írja a Baltic Business News.

A RIA Novosztyi beszámolója szerint ugyanakkor a szovjetköztársaság lakossága (az sem világos, hogy a lakosság hány embert takar, feltehetően csak a tanyasiakat) arra panaszkodik, hogy az észt kormány "észt SS-veteránok rokonait" küldte rájuk, hogy visszahódítsa a szakadár területeket. Egyúttal bejelentették, hogy napokon belül barátsági szerződést terjesztenek az orosz elnök elé.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!