Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szovjet köztársaságot kiáltottak ki két észt tanyán

2008.09.12. 11:11
Barátsági szerződést kötne Oroszországgal a független észt szovjetköztársaság. A szovjetköztársaságot két észak-észtországi tanyán kiáltották ki. Az észt rendőrség szerint nincs ok a pánikra.

Független szovjetköztársaságot kiáltottak ki két észak-észtországi tanyán, jelentette a Ria Novosztyi orosz hírügynökség orosz kommunista forrásokra hivatkozva. A két tanya közös kiáltványa szerint "nem akarnak többet a burzsoá észtországban élni, ahol senki sem törődik a hétköznapi emberekkel".

A függetlenségi kiáltvány szerint Észtországban "tombol a munkanélküliség és a korrupció, és minden a NATO-tól és az amerikaiaktól függ", írja a Ria Novosztyi, ami szentpétervári kommunistáktól kapta meg a kiáltvány szövegét.

A szovjetköztársaság kikiáltását más forrás nem erősítette meg. Az észt rendőrség szerint nyilvánvaló provokációról van szó. Andres Kahar rendőrségi szóvivő szerint "kezelik a kérdést", és "pánikra nincs ok", írja a Baltic Business News.

A RIA Novosztyi beszámolója szerint ugyanakkor a szovjetköztársaság lakossága (az sem világos, hogy a lakosság hány embert takar, feltehetően csak a tanyasiakat) arra panaszkodik, hogy az észt kormány "észt SS-veteránok rokonait" küldte rájuk, hogy visszahódítsa a szakadár területeket. Egyúttal bejelentették, hogy napokon belül barátsági szerződést terjesztenek az orosz elnök elé.