Ágnes
-1 °C
2 °C

Pánik: férfi bombaövvel Stockholm utcáin

2006.06.25. 20:18
Utcákat zártak le és száz embert menekítettek ki lakásaikból a svéd főváros északi negyedében. Egy gyanúsan viselkedő férfi azt állította: valakik távirányítású robbanószerkezetet erősítettek a derekára.

Szerencsés véget ért vasárnap este a svéd fővárosban egy incidens. Egy bombariadó miatt a helyi rendőrség több órára lezárta Stockholm északi, Tensta nevű negyedét.

Verejtékezett, félt és sírt

A városrészben szemtanúk figyeltek fel egy gyanúsan viselkedő férfira, aki furcsa csomagokat tartó övet viselt a derekán. A rendőrök nagy sugarú körben lezárták a környéket és a közeli E18-as autópályát. A környező négy hatemeletes házból mintegy száz lakost kimenekítettek, és autóbusszal biztonságos helyre, egy sportpályára vittek.

"Amikor megtaláltuk a férfit, remegett a félelemtől és verejtékezett" - mondta az egyik rendőr. Egy másik szemtanú azt mondta: amikor a rendőrök rátaláltak, a férfi zokogott.

A férfi a rendőröknek azt állította, hogy három napig túszként tartották fogva egy lakásban, ahol távirányítású robbanószerkezetet erősítettek a derekára, amelyet egész idő alatt viselnie kellett. A férfi állítása szerint sikerült megszöknie a lakásból.

Nyomok

A tűzszerészek átvizsgálták a lakást, ahol robbanóanyag nyomaira bukkantak. A kimerült férfit kórházba szállították, az állítólagos robbanó övet a rendőrök elszállították, hogy biztonságos helyen felrobbantsák.

Meg nem erősített hírek szerint a férfi egy norvég nacionalista, aki rendőrségi besúgóként tevékenykedett. Állítólagos túszul ejtése alkalmasint bosszúból következhetett be azért, mert korábban tájékoztatta a rendőrséget egy bűncselekményről - feltételezi a TV4 svéd magántelevízió.