Viola
-6 °C
-2 °C

Kétezer évesnek hitték a 90-es évek kordokumentumát

2003.09.03. 14:05
Régészeti szenzációnak indult, pedig csak egy átmulatott éjszaka emléke volt - derült ki egy Gorlestone mellett talált szikla karcolatairól. A tudósok korábban úgy vélték, a felirat rituális, jelentése kő azoknak, akik tűzzel ünnepelnek. Barry Luxton brit munkanélküli valóban ünneplés közben karcolta tele a sziklát - nyolc éve.
Kellemetlen tényekkel kell szembenézniük a brit régészeknek. Egy gátépítéshez használt bazaltsziklán talált, kétezer évesnek gondolt feliratról kiderült, alig nyolc éves - jelentette az Ananova.

Nem mindennapi rajzolat

A tüzet, lángokat, kígyókat és sárkányokat ábrázoló durva karcolatokat Gorlestone mellett találták. A rajzok olyan hitelesek voltak, hogy John Davies, az észak-norfolki múzeumok kuratóriumának elnöke "szélsőséges" lehetőségnek tartotta csak a hamisítás esélyét. "Nem olyan a rajzolat, amit csak úgy felfest valaki" - nyilatkozta akkor.

A tudósok még a karcolatok jelentését is megfejtették, ezek szerint a sziklán az állt: Kő embereknek, akik tűzzel ünnepelnek.

Valóban ünnepeltek

A kő valós történetének mindenképpen van némi köze az ünnepléshez. Míg a gorlestone-iak a kő adta turisztikai lehetőségek kiaknázásán dolgoztak, az 50 éves Barry Luxton megdöbbentő vallomást tett. A munkanélküli kőműves nyolc évvel ezelőtt, egy vidám május 1-i mulatozás záróakkordjaként rajzolgatta tele a sziklát.

Luxton senkit nem akart megtéveszteni, de azért büszke a sikerére. "Igazán nevetséges, hogy ennyien bevették. Ez gondolom az én vésőszaktudásomat dícséri" - büszkélkedett az Ananovának.

Rájöttek volna

A megtévesztett tudósok sem késlekedtek a visszavágással. A megyei régészeti osztály vezetője, Brian Ayers szerint előbb-utóbb a férfi vallomása nélkül is rájöttek volna a svindlire. "Alaposan meg kell vizsgálnunk a leletek eredetét - ez a szikla meg amúgy is túl jó volt ahhoz, hogy igaz legyen" - mondta.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!